Adriana Bălaj are 30 de ani și încearcă să facă istoria distractivă pentru elevii de la Școala gimnazială nr. 1 și Școala gimnazială Babel din Timișoara, adică predă și la stat, și la privat. La școala de stat, 80% dintre elevi sunt romi. Dar nicio misiune nu a fost prea grea pentru ea. La un moment dat făcea naveta între mai multe localități din județ. Adriana este unul dintre cei 12 profesori premiați la Gala Merito de miercuri seara.

„Cred cu toată tăria că educația poate să schimbe lumea. E ideea pe care am avut-o în fiecare dimineață când îmi suna alarma la ora 5 și făceam naveta în patru localități și mă întrebam de ce fac asta. Uneori, sunt poate singurul adult din viața lor care le vede strălucirea”, a spus profesoara când și-a primit premiul în cadrul Galei Merito, aflată la a șasea ediție.

Pentru acei copii ai României pe care nu i-a premiat nimeni niciodată”

Mihaela Bucșa este altă profesoară care a adus schimbarea în două școli de la țară, din județul Brașov. A mers la fiecare elev acasă să-i convingă pe părinți să-și dea copiii la liceu sau la școală profesională. A reușit în 42 dintre cazuri. „Într-un sat la 25 de kilometri de Brașov nu știi cum trăiesc acești copii până când nu ajungi acolo. Dincolo de predare digitală, e nevoie și de asta, acești copii au nevoie de oameni, oameni care să treacă peste hainele murdare și pantofii rupți”, a povestit Mihaela în cadrul galei. Ea a spus și povestea Marei, o fetiță din Crizbav, pe care a convins-o să dea la liceu și care face naveta de la 5.30 dimineața într-un autobuz ticsit de lume. Datorită dorinței Marei de a fi actriță, Mihaela a obținut bilete ca elevii să meargă la Festivalul de Teatru de la Sibiu. „Mi-a spus într-o oră de fizică: doamna profesoară, eu vreau să mă fac actriță, la ce-mi trebuie mie coeficienți calorici?”, a glumit profesoara de fizică.

„Primesc acest premiu pentru acei copii ai României pe care nu i-a premiat nimeni niciodată”, a mai spus Mihaela Bucșa și a adus lacrimi în ochii celor prezenți.

La eveniment a participat și ministrul educației Sorin Cîmpeanu, care i-a felicitat pe profesori și a făcut și o listă a lipsurilor din educație constatate de la începutul pandemiei. „Nici conectivitate nu avem, nici tablete nu avem, nici pregătire pentru profesori nu avem, nici platforme de evaluare și nici conținut digital. Din acest motiv, ca ministru mi-am asumat să ținem școlile deschise cât mai mult timp posibil”, le-a spus ministrul profesorilor. Acesta i-a invitat și să participe la dezbaterile viitoare pentru conturarea reformei „România educată”.

Aceștia sunt profesorii premiați pentru că nu s-au speriat de comunitățile defavorizate, care au făcut proiecte pentru școlile lor și au creat schimbare:

– Anca Boțoroagă, director Școala gimnazială „Aurel Decei” Gura Râului, Sibiu

– Ioana Baboș, profesor pentru învățământul prima Școala gimnazială „Gheorghe Lazăr”, Zalău

– Adriana Bălaj, profesoară de istorie și științe sociale Școala gimnazială nr. 1 și Școala gimnazială Babel, Timișoara

– Mihaela Bucșa, profesoară de fizică Școala gimnazială Sânpetru, Brașov

– Laura Stifter, profesoară de religie și științe socio-umane Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, București

– Liviu Gelu Drăghici, profesor de științe economice Colegiul economic „Virgil Madgearu”, București

– Teodora Coman, profesoară de limba și literatura română Școala gimnazială nr. 18, Sibiu

– Cătălin Zaman, profesor de limba și literatura română, Clondiru, Ulmeni, Buzău

– Daniela Elena Ionele, profesor de științe tehnice și instruire practică Colegiul Tehnic „August Treboniu Laurian”, Agnita

– Marișca Morari, profesoară pentru învățământ preșcolar Grădinița nr. 28, Baia Mare

– Emanuela Patrichi, profesoară pentru învățământul primar Școala Gimnazială „Dacia”, Târgu Mureș

– Florentina Tituleac, profesoară pentru învățământul primar Școala gimnazială nr. 5, Săcele, Brașov

Cei 12 profesori premiați se alătură comunității Merito formată de alți 55 de profesori din toată țara.

Urmărește-ne pe Google News