„În beci mă simt în siguranță. În plus, sirenele antiaeriene nu-mi mai distrag atenția de la prelegeri”, afirmă dascălul.

Spodareț mărturisește că locuiește într-o zonă apropiată de o școală militară care a fost bombardată de trupele ruse: „Atunci nu a fost declanșată nicio alarmă. Am auzit doar vuietul rachetei și zgomotul exploziei. Am fugit imediat în pivniță. Este locul cel mai sigur din casă”.

Profesorul Spodareț coboară în adăpostul din beci

În subteran are apă, pături și haine călduroase. De asemenea, a tras curent în pivniță, astfel încât să aibă lumină și să-i poată funcționa laptopul.

Cursurile la Universitatea care poartă numele iluministului Vasili Karazin (n. 1773 – d. 1842), fondator al Universității Imperiale, precursoarea actualei instituții de învățământ superior, s-au reluat recent, iar studenții învață de la distanță.

„Căutăm noi forme de predare. Eu sunt într-o situație cumva mai fericită. Unii dintre colegii mei se adăpostesc în metrou. De fapt, acolo locuiesc!”, spune Mihailo Spodareț, care speră ca războiul să se termine cât mai curând.

„Predau literatură postmodernă și m-am gândit că, dacă este postmodernă, atunci profesorul ar trebui să arate și el postmodern, așa că am renunțat la costum și cravată”, are puterea să glumească dascălul.

În pivniță, dascălul are loc de o măsuță de plastic pe care pune laptopul.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Foto: Capturi Suspilne.media

 
 

Urmărește-ne pe Google News