- Mai mulți profesori și reprezentanți ai societății civile sunt revoltați de atitudinea instigatoare la ură față de școală și au luat atitudine public. „Copiii chiar merită să-și știe drepturile”, susține, întrebat de site-ul de educație Școala 9, Cumpănașu.
Contul de TikTok al lui Alexandru Cumpănașu, președinte al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (CNMR) și fost candidat la Președinția României, are peste 500.000 de urmăritori, majoritatea copii și adolescenți.
Cumpănașu face zilnic zeci de postări în care le răspunde elevilor la întrebările și nemulțumirile acestora legate de școală. De exemplu, sâmbătă, pe 2 ianuarie, Alexandru Cumpănașu a postat peste 100 de videouri.
În multe dintre postările lui, Cumpănașu pur și simplu țipă, strigându-și revolta față de ce se întâmplă cu sistemul educațional.
De ce se dau teme de vacanță, cum să reclami un profesor care te-a insultat, de ce ai voie să-ți ții camera închisă la orele online. La acest tip de probleme răspunde Alexandru Cumpănașu, îndemnându-i pe copii să se revolte împotriva cadrelor didactice.
„Speculează ostilitatea față de educație și de cunoaștere”
Ciprian Mihali, profesor la Universitatea Babeș Bolyai, spune că Profu online își face imagine pe spatele problemelor din sistem.
Cumpănașu exploatează cu un cinism absolut toate găurile din șvaițerul educației românești.
Ciprian Mihali:
Profesorul universitar spune pe Facebook că Alexandru Cumpănașu nu face decât să profite de „lipsa de autoritate a ministerului, lipsa de atractivitate a cursurilor online, nenumăratele improvizații și carențe ale organizării școlare, ostilitatea crescândă a copiilor față de școală, de educație și de cunoaștere în general, dar, și mai larg, renunțarea de către aproape întreaga societate la educație ca strategie pentru dezvoltarea personală și colectivă”.
Este susținut și de alți profesori revoltați de succesul celui pe care îl consideră un model fals și periculos.
Cumpănașu, pentru Școala 9: „Doar elevii sunt sancționabili?”
Contactat de Școala 9, Alexandru Cumpănașu spune că el nu face decât să le vorbească elevilor și studenților cu privire la drepturile legale pe care le au.
„Sunt legi doar pentru elevi, adică doar ei sunt sancționabili? Sau și profesorii? Legea 1, ROFUIP, statutul elevului, statutul profesorului – nimic nu se respectă. Copiii chiar merită să-și știe drepturile”, spune Alexandru Cumpănașu.
Urmarea pe Școala 9, acolo unde Cumpănașu vorbește despre relația sa cu ministrul învățământului și despre postările din TikTok.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro