4.000 de profesori au obținut la examenul de titularizare note sub 5, scrie hotnews.ro. Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru sursa citată că prin astfel de măsuri ar putea crește calitatea predării în învățământul preunivesitar, după model universitar.
Ministrul Educației susține că această măsură este prevăzută în metodologia privind organizarea examenului.
Ecaterina Andronescu a mai declarat că nici cei 3.960 de profesori care s-au retras din examen nu vor mai fi primiți la catedră.
Ministrul a spus că sunt suficienți profesori care pot să predea de la toamnă în locul celor care nu vor mai fi primiți.
„În metodologie scrie că cei care n-au promovat, sau au promovat cu note sub 5, nu intră în învățământ. Scrie în metodologie! În momentul în care eu vreau să intru la titularizare mă duc să încerc marea cu degetul?
Adică intru în examen, constat că nu știu nimic și dau lucrarea și mă retrag. De ce să fac eu discriminare între cel care a dat lucrarea pentru că nu a știut subiectul și cel care a stat acolo și a luat 4.50.
Și atunci trebuie să aplicăm aceeași unitate de măsură începând din 9 septembrie”, a spus Ecaterina Andronescu.
În total, aproximativ 8.000 de persoane se află în situația de a nu mai primi ore ca suplinitori.
„Dacă Ministerul Educației nu este susținut să ridice puțin ștacheta, eu nu știu dacă mai e ceva de făcut pentru școala asta românească. Nu se poate! 3.960 de candidați s-au retras din concurs.
Adică ei sunt șmecheri. Am văzut că nu știu subiectul, mă retrag din concurs că mă duc suplinitor la toamnă. Nu vă supărați, dar nu se poate”, a spus Andronescu.
Ce spune metodologia
Ce prevede metodologia – cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2019-2020.
Art. 61 (1) Posturile didactice/catedrele rămase vacante/rezervate după derularea etapelor de mobilitate anterioare se ocupă cu prioritate de candidaţii care beneficiază de prelungirea duratei contractelor individuale de muncă, în anul şcolar 2019-2020, care au dobândit cel puţin definitivarea în învăţământ, în baza notei/mediei de repartizare minimum 7 (şapte) obţinute la concursurile naţionale de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate în învăţământul preuniversitar, sesiunile 2018, 2017, respectiv 2016, 2017, 2016 şi/sau 2015 pentru învăţători/institutori/profesori pentru învăţământ primar, conform prezentei Metodologii, iar ulterior nu au obținut note sub 5 (cinci) la proba scrisă în cadrul următoarelor concursuri de titularizare în specialitatea postului didactic/catedrei solicitat(e).