Îndatoririle profesorilor care dau meditații

Potrivit reprezentanților instituției, profesorii care oferă meditații ar trebui să fie autorizați ca PFA sau Întreprindere Individuală, fiind obligați să emită bon fiscal, dacă încasează bani în numerar.

De asemenea, ANAF a menționat că profesorii care emit facturi pentru meditații trebuie să le încarce în sistemul e-Factura doar dacă acest lucru este solicitat de client. 

Totuși, au apărut contradicții în declarațiile oficialilor fiscali, care au spus că, în general, orice factură emisă ar trebui introdusă în sistemul RO e-Factura, indiferent dacă beneficiarul este persoană fizică sau juridică.

„Cunosc profesori care dau meditații și care emit factură. Și dacă se emite factură, într-adevăr trebuie încărcată în sistemul RO e-Factura, chiar dacă discutăm de clienți persoane fizice. Nu există o obligație, există doar dacă vrea clientul”, au spus reprezentanții ANAF.

Obligați să emită bon fiscal

ANAF subliniază că profesorii care oferă meditații trebuie să fie autorizați, ceea ce implică înregistrarea ca PFA sau Întreprindere Individuală la Registrul Comerțului.

În cazul în care serviciile sunt plătite în numerar, profesorii trebuie să elibereze bon fiscal. 

„Dacă colaborează cu o persoană fizică, obligatoriu va trebui să factureze, dacă meditează persoane fizice, ar trebui să dea bon fiscal, dacă încasează în numerar”, au explicat cei de la ANAF.

ANAF reamintește că profesorii care oferă meditații trebuie să respecte obligațiile fiscale în vigoare și să declare veniturile obținute, conform legislației aplicabile.

Ghidul oficial, publicat de ANAF în 2023, pentru profesorii care dau meditații este disponibil pe site-ul instituției și oferă informații utile despre înregistrarea activităților, obligațiile de declarare și regimul TVA aplicabil.

Potrivit datelor de la Fisc, peste 11.700 de profesori români au declarat că au obținut venituri din meditații în 2023, în valoare de 169 de milioane de lei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News