Florin Tudose este profesor de 25 de ani și predă logică, filosofie și sociologie la Liceul Teoretic „Benjamin Franklin” din București și spune că pe 22 mai „greva a început promițător, cu entuziasm, cu hotărâre, cu solidaritate și s-a prostit românește”. 

Profesorii care nu au vrut ca greva să fie suspendată, revoltați pe sindicate și pe Guvern. „Am stat în grevă 3 săptămâni degeaba, nu am obținut nimic”
Florin Tudose este profesor la Liceul Teoretic „Benjamin Franklin” din București

Profesorii nu mai cred în promisiuni

Profesorul Tudose nu ar fi vrut să iasă astăzi din grevă. Crede că, de fapt, cadrele didactice nu au obținut nimic. De aceeași părere este și Anda Sturza, profesoară de filosofie la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București. Într-o opinie publicată în Libertatea aceasta a explicat de ce au continuat profesorii greva după primele propuneri ale Guvernului. 

Printre motivele expuse, Sturza a subliniat că oameni competenți nu intră în sistemul de învățământ din cauza salariilor care nu acoperă coșul mediu de cumpărături sau că guvernanții nu respectă nici măcar legea existentă, deci profesorii nu mai cred în promisiuni. 

Cazinoul din Sinaia, inaugurare cu scandal. De ce a plecat familia regală din sala de spectacol: „Prea decoltat, este culmea necuviinței!”
Recomandări
Cazinoul din Sinaia, inaugurare cu scandal. De ce a plecat familia regală din sala de spectacol: „Prea decoltat, este culmea necuviinței!”
Profesorii care nu au vrut ca greva să fie suspendată, revoltați pe sindicate și pe Guvern. „Am stat în grevă 3 săptămâni degeaba, nu am obținut nimic”
Anda Irina Sturza predă filosofia la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, în București.

„Sunt niște promisiuni pe o lege a salarizării care nu există. Deci nu este absolut nimic, nimic. Pur și simplu, am stat 3 săptămâni în grevă degeaba, n-am obținut nimic”, a spus Sturza, contactată de Libertatea, după ce sindicaliștii au anunțat suspendarea grevei. 

Promisiunile Guvernului

Sindicaliştii din Educație au precizat că greva va fi reluată, dacă Guvernul nu include în noua lege a salarizării prevederile din OUG privind aducerea salariului debutantului la nivelul salariului brut pe economie și acordarea de la 1 ianuarie 2024 a primei tranșe de majorare, de 50% din creșterea din noua lege a salarizării.

„Obligatoriu trebuie să intre în corpul legii acest procent – 50% să fie majorarea de la 1 ianuarie 2024. Dacă acest lucru nu se respectă, înseamnă că cei din această clasă politică sunt complet neserioși și și-au bătut joc de noi”, a declarat și Simion Hăncescu, unul din liderii federațiilor sindicale din învățământul preuniversitar.

Vladimir Putin nu mai e interesat de discuții de pace și vrea să distrugă statul ucrainean, după incursiunea soldaților Kievului în Kursk, susțin surse de la Kremlin
Recomandări
Vladimir Putin nu mai e interesat de discuții de pace și vrea să distrugă statul ucrainean, după incursiunea soldaților Kievului în Kursk, susțin surse de la Kremlin

Dacă în noua lege a salarizării nu se aplică majorarea salarială propusă de Guvern, greva va fi reluată, au mai spus sindicaliștii.

„Momentul să facem o reformă a sindicatelor”

Cei doi profesori contactați de ziar cred însă că sindicaliștii care au negociat cu Guvernul în numele lor nu au fost transparenți. 

„Nici acum nu știu ce s-a votat, când s-a votat. Eu, personal, nu am informațiile acestea și cred că nimeni nu le are. Totul este opac, nu se știe care e procentul de oameni care au decis să se suspende, nici măcar nu s-a discutat (între profesori, n.r.) de o suspendare”, a declarat Tudose. 

Acest lucru va avea repercusiuni asupra a ceea ce se va întâmpla în sindicate, mai crede profesorul. 

„Lumea e foarte revoltată și a fost sentimentul că sunt păcăliți și de guvern, și de sindicate. Vor să iasă masiv din sindicate și să facem curățenie”, a mai explicat profesorul. 

Același lucru crede și profesoara Anda Sturza de la Colegiul Lazăr: „Trebuie sa ne mobilizăm pentru a reface o forma a sindicatelor, dacă vrem ca educația să nu moară definitiv. Este momentul sa vedem realmente prioritizată educația”.

Greva fără rezultat

Chiar dacă profesorii au stat trei săptămâni în grevă, ei nu simt că aceasta ar fi avut vreun rezultat. „Guvernanții ne-au ținut 3 săptămâni pe loc, au tergiversat, ne-au dat numai acte, hârtii goale. La fel și acum, urmează să dea o hârtie goală și asta va fi tot”, spune Sturza. 

Fost militar care a participat la construcția Transfăgărășanului: „Porneam buldozerele și la minus 25 de grade”. Victimele accidentelor, trimise în sicrie sigilate la rude
Recomandări
Fost militar care a participat la construcția Transfăgărășanului: „Porneam buldozerele și la minus 25 de grade”. Victimele accidentelor, trimise în sicrie sigilate la rude

Cei doi susțin că o mare parte din profesorii cu care au vorbit sunt nemulțumiți și revoltați de hotărârea care s-a luat.

Sentimentul era că, dacă se mai continua și săptămâna aceasta cu greva, s-ar fi putut obține mai mult. 

Florin Tudose, profesor:

În medie, un profesor a pierdut 2.000 de lei

Cei mai afectați din această grevă au rămas tot profesorii, consideră cele două cadre didactice. Florin Tudose susține că greva ar fi deteriorat, de fapt, și mai puternic imaginea breslei. Oricum oamenii cred că profesorii „nu prea produc nimic. Vin la școală și stau patru ore, nu fac mare brânză”, arată profesorul cum crede că văd cei mai mulți români rolul unui cadru didactic astăzi. 

Pierderile au fost și la nivel financiar, odată cu greva de trei săptămâni, adaugă acesta. Un profesor a pierdut, în medie, cam 2.000 de lei.  

„Dacă ai 4.200 de lei salariu, acum e 2.300”. Tot Guvernul e cel care a câștigat, cel puțin banii pe care nu i-a mai plătit profesorilor în aceste zile, arată revoltat profesorul de la liceul bucureștean.  

Se va merge din rău în mai rău, așa cred”

Niciunul din cei doi profesori care au stat de vorbă cu ziarul nu crede că va exista o schimbare prea mare după ce se vor întoarce la ore. 

„Se merge din inerție, nu se știe până când. Nu se va schimba nimic, pentru că, de fapt, nimeni nu-și dorește o schimbare reală”, spune Florin Tudose. El crede că, deși există cazuri izolate de profesori și directori care fac lucruri bune în educație, schimbările trebuie să se producă de la nivel central.

„Nu s-a făcut nimic 30 de ani și acest lucru se va deconta. Greva este doar un semnal. Lucrurile au ajuns într-un punct critic. Se va merge din rău mai rău, așa cred”, încheie acesta.  

Totuși, Anda Sturza și-ar dori să vadă o schimbare, când se va întoarce la școală pentru că „oamenii au înțeles că suntem puternici, că ne putem solidariza și organiza”.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (3)

pedro13   •   13.06.2023, 19:12

Slab guvern, slabi politicieni, slabi negociatori. În nicio tara salariile profesorilor nu pornesc de la nivelul salariului mediu asa cum au solicitat sindicatele. Mai mult decât atât, in România numărul de ore predate intr-un an de un profesor este unul din cele mai mici din lume, la jumătate fata Australia sau Statele Unite. Iar tampenia debitata de liderii sindicalistilor cum ca profesorii sunt slab pregătiți deoarece salariile sunt mici, e contrazisa de ceea ce se în sănătate sau justiție. Problema în activitatea bugetarilor e legata de modul în care sunt evaluați (de fapt nu sunt evaluați) si isi permit sa nu faca nimic pentru ca oricum nu pot ti dati afara. Insa dupa pomenile electorale pe care o sa le tot dea in 2023 si 2024 o sa mai rămână în țară numai bugetarii si firmele de casă. Sunt curios sa văd pe cine o să mai taxeze dupa alegeri ca să susțină armata de bugetari.

Mircea_1958   •   13.06.2023, 11:36

..poate c-a venit vremea ca dascălii să se uite puțin în oglindă.. Poate că nici în propria ogradă lucrurile nu stau chiar cum trebuie. Se mai gândește cineva (pe bune..) și la elevi, la transformarea orelor de școală în ceva care să-i atragă ca un magnet ? Școlarii ar putea aștepta ora următoare ca pe episodul următor dintr-un serial captivant. Realitatea arată cu totul altfel. Prea multă materie, deficitar structurată, predată neatractiv de dascăli plictisiți, care ori predau mult și prost, ori nu prea predau, împingându-și discipolii spre meditații, pe care mulți nu și le pot permite (100-150 de lei pentru o ședință de 2 ore) În pandemie am fost împinși cu toții spre on-line. Școlile au primit tablete. Oare nu se pot găsi video-uri interesante care să ajute la înțelegerea subiectului predat ? Apar deja alternative la acest sistem învechit și neperformant. Iată, un tânăr profesor a renunțat la catedră în favoarea meditațiilor on-line. Cu multe materiale gratuite, cu webinarii, cu multe teste Kahoot și discuții amicale, Goro are deja 100 de elevi pe care-i meditează la istorie pentru BAC. Iar rezultatele se văd, elevii luând note între 9,50 și 9,80 după câteva săptămâni de meditații. Desigur că succesul îi aduce și bani, dar totul a pornit (și continuă să fie..) din pasiune. https://www.libertatea.ro/scoala9/n-are-nicio-zi-la-catedra-dar-si-a-facut-o-afacere-cu-meditatii-multi-elevi-vin-de-la-profesori-care-ori-nu-predau-ori-predau-mult-si-prost-4566945

ThomasVorbe   •   12.06.2023, 17:10

Nu prea sta bine cu logica acest domn profesor! Pe unde l-ati gasit?

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"
Știrileprotv.ro
A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Viva.ro
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Toate pozele de la nunta Monica Bîrlădeanu. Ploaie de vedete, ținute de Oscar, meniu opulent, lux și eleganță, la Palat. Actrița și medicul, în imagini rare
Libertateapentrufemei.ro
Toate pozele de la nunta Monica Bîrlădeanu. Ploaie de vedete, ținute de Oscar, meniu opulent, lux și eleganță, la Palat. Actrița și medicul, în imagini rare
Un bărbat a decis să își filmeze soția, ca să vadă ce face pe ascuns în garaj. Femeia a fost arestată după ce soțul ei a spionat-o
FANATIK.RO
Un bărbat a decis să își filmeze soția, ca să vadă ce face pe ascuns în garaj. Femeia a fost arestată după ce soțul ei a spionat-o
Antrenorul lui Rangers, desființat în Scoția din cauza lui Ianis Hagi: „Este de neînțeles, nu poți să faci asta!”
GSP.RO
Antrenorul lui Rangers, desființat în Scoția din cauza lui Ianis Hagi: „Este de neînțeles, nu poți să faci asta!”
Brandul prezent în viața românilor pe timpul comunismului reînvie: ”Spune o poveste memorabilă a unei tradiții românești”
FANATIK.RO
Brandul prezent în viața românilor pe timpul comunismului reînvie: ”Spune o poveste memorabilă a unei tradiții românești”
Val de mesaje pentru Anca Țurcașiu, după ce artista a publicat primele poze cu nepoțica ei / FOTO 'Ce oameni simpli… parcul Moghioroș, să vă bucurați de minune!'
Unica.ro
Val de mesaje pentru Anca Țurcașiu, după ce artista a publicat primele poze cu nepoțica ei / FOTO 'Ce oameni simpli… parcul Moghioroș, să vă bucurați de minune!'
Gigi Becali, moment rar în văzul echipei! I-a spus doar câteva cuvinte unui titular şi a făcut un gest imprevizibil: "Eşti tânăr, viaţa merge înainte"
Orangesport.ro
Gigi Becali, moment rar în văzul echipei! I-a spus doar câteva cuvinte unui titular şi a făcut un gest imprevizibil: "Eşti tânăr, viaţa merge înainte"
Povestea brânzei preparate într-o grotă din judeţul Cluj. Este unică în lume şi se face de peste 300 de ani
Observatornews.ro
Povestea brânzei preparate într-o grotă din judeţul Cluj. Este unică în lume şi se face de peste 300 de ani
Horoscop 7 octombrie 2024. Peștii se bucură de o imagine bună și de rezultatele unor eforturi pe care le-au depus în ultima perioadă
HOROSCOP
Horoscop 7 octombrie 2024. Peștii se bucură de o imagine bună și de rezultatele unor eforturi pe care le-au depus în ultima perioadă

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI