Florin Tudose este profesor de 25 de ani și predă logică, filosofie și sociologie la Liceul Teoretic „Benjamin Franklin” din București și spune că pe 22 mai „greva a început promițător, cu entuziasm, cu hotărâre, cu solidaritate și s-a prostit românește”. 

Florin Tudose este profesor la Liceul Teoretic „Benjamin Franklin” din București

Profesorii nu mai cred în promisiuni

Profesorul Tudose nu ar fi vrut să iasă astăzi din grevă. Crede că, de fapt, cadrele didactice nu au obținut nimic. De aceeași părere este și Anda Sturza, profesoară de filosofie la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București. Într-o opinie publicată în Libertatea aceasta a explicat de ce au continuat profesorii greva după primele propuneri ale Guvernului. 

Printre motivele expuse, Sturza a subliniat că oameni competenți nu intră în sistemul de învățământ din cauza salariilor care nu acoperă coșul mediu de cumpărături sau că guvernanții nu respectă nici măcar legea existentă, deci profesorii nu mai cred în promisiuni. 

Anda Irina Sturza predă filosofia la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, în București.

„Sunt niște promisiuni pe o lege a salarizării care nu există. Deci nu este absolut nimic, nimic. Pur și simplu, am stat 3 săptămâni în grevă degeaba, n-am obținut nimic”, a spus Sturza, contactată de Libertatea, după ce sindicaliștii au anunțat suspendarea grevei. 

Promisiunile Guvernului

Sindicaliştii din Educație au precizat că greva va fi reluată, dacă Guvernul nu include în noua lege a salarizării prevederile din OUG privind aducerea salariului debutantului la nivelul salariului brut pe economie și acordarea de la 1 ianuarie 2024 a primei tranșe de majorare, de 50% din creșterea din noua lege a salarizării.

„Obligatoriu trebuie să intre în corpul legii acest procent – 50% să fie majorarea de la 1 ianuarie 2024. Dacă acest lucru nu se respectă, înseamnă că cei din această clasă politică sunt complet neserioși și și-au bătut joc de noi”, a declarat și Simion Hăncescu, unul din liderii federațiilor sindicale din învățământul preuniversitar.

Dacă în noua lege a salarizării nu se aplică majorarea salarială propusă de Guvern, greva va fi reluată, au mai spus sindicaliștii.

„Momentul să facem o reformă a sindicatelor”

Cei doi profesori contactați de ziar cred însă că sindicaliștii care au negociat cu Guvernul în numele lor nu au fost transparenți. 

„Nici acum nu știu ce s-a votat, când s-a votat. Eu, personal, nu am informațiile acestea și cred că nimeni nu le are. Totul este opac, nu se știe care e procentul de oameni care au decis să se suspende, nici măcar nu s-a discutat (între profesori, n.r.) de o suspendare”, a declarat Tudose. 

Acest lucru va avea repercusiuni asupra a ceea ce se va întâmpla în sindicate, mai crede profesorul. 

„Lumea e foarte revoltată și a fost sentimentul că sunt păcăliți și de guvern, și de sindicate. Vor să iasă masiv din sindicate și să facem curățenie”, a mai explicat profesorul. 

Același lucru crede și profesoara Anda Sturza de la Colegiul Lazăr: „Trebuie sa ne mobilizăm pentru a reface o forma a sindicatelor, dacă vrem ca educația să nu moară definitiv. Este momentul sa vedem realmente prioritizată educația”.

Greva fără rezultat

Chiar dacă profesorii au stat trei săptămâni în grevă, ei nu simt că aceasta ar fi avut vreun rezultat. „Guvernanții ne-au ținut 3 săptămâni pe loc, au tergiversat, ne-au dat numai acte, hârtii goale. La fel și acum, urmează să dea o hârtie goală și asta va fi tot”, spune Sturza. 

Cei doi susțin că o mare parte din profesorii cu care au vorbit sunt nemulțumiți și revoltați de hotărârea care s-a luat.

Sentimentul era că, dacă se mai continua și săptămâna aceasta cu greva, s-ar fi putut obține mai mult. 

Florin Tudose, profesor:

În medie, un profesor a pierdut 2.000 de lei

Cei mai afectați din această grevă au rămas tot profesorii, consideră cele două cadre didactice. Florin Tudose susține că greva ar fi deteriorat, de fapt, și mai puternic imaginea breslei. Oricum oamenii cred că profesorii „nu prea produc nimic. Vin la școală și stau patru ore, nu fac mare brânză”, arată profesorul cum crede că văd cei mai mulți români rolul unui cadru didactic astăzi. 

Pierderile au fost și la nivel financiar, odată cu greva de trei săptămâni, adaugă acesta. Un profesor a pierdut, în medie, cam 2.000 de lei.  

„Dacă ai 4.200 de lei salariu, acum e 2.300”. Tot Guvernul e cel care a câștigat, cel puțin banii pe care nu i-a mai plătit profesorilor în aceste zile, arată revoltat profesorul de la liceul bucureștean.  

Se va merge din rău în mai rău, așa cred”

Niciunul din cei doi profesori care au stat de vorbă cu ziarul nu crede că va exista o schimbare prea mare după ce se vor întoarce la ore. 

„Se merge din inerție, nu se știe până când. Nu se va schimba nimic, pentru că, de fapt, nimeni nu-și dorește o schimbare reală”, spune Florin Tudose. El crede că, deși există cazuri izolate de profesori și directori care fac lucruri bune în educație, schimbările trebuie să se producă de la nivel central.

„Nu s-a făcut nimic 30 de ani și acest lucru se va deconta. Greva este doar un semnal. Lucrurile au ajuns într-un punct critic. Se va merge din rău mai rău, așa cred”, încheie acesta.  

Totuși, Anda Sturza și-ar dori să vadă o schimbare, când se va întoarce la școală pentru că „oamenii au înțeles că suntem puternici, că ne putem solidariza și organiza”.

Urmărește-ne pe Google News