afla la Clubul Diplomatilor. Acolo, pe langa "ochirea" cupelor, se incheie afaceri sau se discuta... probleme internationale, clientii de baza fiind businessmeni sau diplomati. Lectiile le sunt oferite de Lazar si Razvan Costescu, tata si fiu. Asociatia Profesionistilor de Golf din Londra acorda in 1938 titlul de profesor de golf lui Paul Tomita. Performanta nu a fost egalata de nici un alt roman pana de curand, cand, culmea!, un stranepot al acestuia a obtinut un titlu asemanator in SUA. Cu examenul promovat la USGTF (United States Golf Teachers Federation), Razvan Costescu (26 de ani) a devenit astfel al doilea profesor de golf din Romania recunoscut de un for competent. Razvan, impreuna cu tatal sau, Lazar, sunt profesori la Clubul Diplomatilor.
Dragostea pentru sportul regilor e un microb in familia Costescu. in urma cu ani de zile, unchiul lui Lazar era cautat de oficialitati ale vremii, de diplomati si oameni de afaceri. "Pentru mine, golful a fost dragoste la prima vedere, spune Lazar Costescu. Aveam 19 ani cand am pus mana pe crosa, dar de atunci nu am mai lasat-o din mana". Tanarul Costescu a urmat doi ani de Matematica la Timisoara, dupa care a inceput o scoala tehnica. Din pacate, vremurile tulburi au inceput sa-si puna pecetea si asupra acestui sport "capitalist", care in timp a fost aproape desfiintat. Terenul de golf din Bucuresti a fost "ras" in 1976, "savanta" poporului ordonand ca in locul acestuia sa fie cultivate poromb si cartofi.
Lazar Costescu a jucat golf de placere in vacantele pe care si le petrecea in Ardeal, pe terenuri neamenajate. in 1988 a suferit infarct, iar medicii i-au recomandat o perioada de relaxare. S-a dus, impreuna cu sotia si cei doi baieti, undeva intre Gherla si Dej, la o cabana din Sante Jude. Acolo i-a invatat pe cei doi pusti cum se tine crosa, cum se da in minge, care e eticheta jocului. Dintre cei doi, doar Razvan s-a dovedit a fi cu adevarat interesat de acest sport.
Dupa Revolutie, in 1993, deoarece foarte multi diplomati au intervenit pe langa ministrul de externe Sergiu Celac, s-a redeschis terenul de golf de la Clubul Diplomatilor, iar profesor a fost numit nepotul lui Paul Tomita, Lazar. Au fost aranjate 6 gauri, terenul fiind in mod evident mult mai mic decat pe vremurile lui bune. "Clubul s-a extins oarecum, fiind acceptati intre membri nu numai diplomatii, ci si oamenii de afaceri romani si straini. Dar nu e un club pentru oamenii de rand, asa cum nici golful nu e pentru oamenii de rand".
Razvan Costescu a fost impresionat de zborul micutei mingi albe in urma cu 15 ani. Dupa ce a terminat Facultatea de Geodezie, s-a hotarat sa-si construiasca o cariera in domeniul golfului, mai ales ca sportul regal renascuse din propria cenusa. Anul trecut a fost pentru trei luni in Germania, unde s-a pregatit cu un antrenor PGA (Proffesional Golf Association), iar anul acesta, in aprilie, cu ajutorul unui sponsor, a ajuns in America. La Las Vegas a dat patru examene. si-a pus la punct tehnica de predare si de corectare a greselilor si, luand examenul de la USGTF, a devenit astfel al doilea profesor de golf din Romania recunoscut international.
Familia Costescu se poate lauda ca a scolit toata crema din Romania, caci pe la terenul de golf au trecut, rand pe rand, politicieni, afaceristi si vedete, ambasadori etc.
Unul dintre elevii cei mai sarguinciosi ai lui Lazar a fost Dinu Pescariu. Cunoscutul tenisman a venit la club in urma cu cativa ani, in scurt timp devenind un impatimit al jocului. Cu sportul in sange, Dinu a inteles foarte repede nu numai care e eticheta jocului ci si tehnica acestuia, intrecandu-i pe alti jucatori "mai vechi". De altfel, la turneul Bucharest Golf Cup, desfasurat in weekendul trecut la Clubul Diplomatilor, Dinu Pescariu s-a clasat pe primul loc.