Vaccinul anti-coronavirus aprobat de Vladimir Putin pe 11 august e privit cu reticenţă de angajaţii din sistemul medical şi din cel al educaţiei din Rusia.
Autoritățile de la Moscova au numit profesorii și medicii angajaţi-cheie, care ar trebui să fie primii vaccinați cu Sputnik-V.
Problema este că s-a luat decizia imunizării lor când faza a treia de testare a serului – o fază esențială în demonstrarea eficienței și siguranței vaccinului – nu era finalizată. Iar acest lucru a reprezentat un semnal de alarmă.
Angajaţii-cheie se tem acum să nu devină cobai umani prin injectarea cu un vaccin insuficient testat. Ei nu au încredere în serul promovat de Putin, nici în asigurările lui că acesta e sigur și eficient.
Cum se traduce în practică îngrijorarea oamenilor? Şcolile din Rusia s-au redeschis la 1 septembrie, ziua în care ţara a depăşit un milion de cazuri de coronavirus. Profesorii ar fi trebuit să fie vaccinaţi cu Sputnik-V, însă puţini au acceptat acest lucru.
În rândul personalului sanitare lucrurile stau la fel. Un sondaj realizat pe 3.000 de medici a arătat că mai mult de jumătate din medicii ruși nu au încredere în vaccinul anti-Covid.
Un sindicat al profesorilor ruși, Uchitel, a lansat o petiție online prin care solicită membrilor să respingă vaccinul din motive de siguranță și își exprimă îngrijorarea că vaccinarea, în prezent voluntară, nu ar trebui făcută obligatorie decât dacă studiile clinice sunt complete.
Yuri Varlamov, profesor la Moscova și membru al sindicatului, a declarat că nu vrea să se vaccineze, deoarece nu crede că vaccinul este sigur acum.
Înainte de finalizarea studiilor, nu ne pot obliga să facem asta. Dar știu că în unele școli și organisme de stat, oamenii vorbesc despre statutul obligatoriu al acestui vaccin, până la sfârșitul anului.
Profesorul Yuri Varlamov:
Marina Balouyeva, copreședinte al sindicatului Uchitel, a declarat că o petiție împotriva vaccinării obligatorii pentru profesori este mai mult o măsură de precauție.
Calitatea vaccinurilor interne este mai proastă decât cea a vaccinurilor străine. Vaccinul a fost creat în mare viteză, ceea ce deja ridică îngrijorări. A fost făcut în grabă.
Marina Balouyeva:
În ciuda promisiunilor autorităților că administrarea vaccinului va fi voluntară, Balouyeva a declarat că se teme că lucrurile ar putea fi diferite în realitate, așa cum se întâmplă adesea în instituțiile de stat din Rusia.
Balouyeva a dat exemplu vaccinul antigripal, care nu este obligatoriu pentru angajaţii educaționali ruși, însă unele şcoli îl solicită angajaţilor.
Medicul Anastasia Vasilyeva, devenit militant anti-Putin și aliat al liderului opoziției ruse Aleksey Navalnîi, susține că efortul Rusiei pentru a obține un vaccin vine pe fondul presiunii politice de la Kremlin, care dorește să descrie Rusia ca o forță științifică globală.
Aproape jumătate dintre ruşi au îndoieli cu privire la vaccin
Un medic chirurg de la un spital din nord-estul Moscovei şi-a exprimat și el îngrijorările cu privire la vaccinul Sputnik-V, după ce colegii imunologi i-au transmis să nu se lase imunizat.
Acesta a precizat că nu știe când va fi administrat vaccinul în spitalul său, însă e convins că foarte puțini dintre colegii săi vor avea curajul să-l refuze.
Nu numai medicii și profesorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la noul vaccin anti-COVID dezvoltat în Rusia.
Sondajele arată că aproximativ jumătate dintre cetățenii ruși au îndoieli cu privire la vaccin, potrivit primarului Moscovei, Serghei Sobyanin. Edilul a adăugat că, acum două luni, cifra era de aproape 90%.
Sobyanin a dezvăluit că a fost vaccinat cu Sputnik-V. El a făcut anunţul la doar câteva momente după ce Rusia și-a publicat datele din studiile clinice de fază 1 și faza 2 în jurnalul medical The Lancet, care sugerează că vaccinul rus are un profil de siguranță bun și nu a produs efecte secundare grave.
Foto: EPA