Salariile bugetarilor vor creste in acest an cu aproximativ zece procente. Reprezentantii Ministerului Finantelor sustin ca majorarile se vor face in doua etape, respectiv in aprilie si octombrie, astfel incat inflatia sa nu fie afectata.
Cele mai mari cresteri salariale vor fi acordate medicilor. Pe langa marirea lefurilor cu 11%, ei vor mai primi o prima de stabilitate, ce va fi acordata in trimestrul al doilea. Pentru angajatii TESA din sistemul sanitar, salariile vor creste cu 10% pentru cei ce au studii superioare si cu 15% pentru personalul cu studii superioare de scurta durata si pentru cei ce au studii medii.
In functie de anii de munca si salariul minim pe functie, prima de stabilitate va fi pentru un medic primar intre 1.300 si 1.500 lei, pentru un medic specialist intre 1.200 si 1.430 lei, pentru un medic rezident (an VI-VII) – 1.407 lei, pentru un medic rezident din primul an – 970 lei, pentru un asistent medical principal (cu studii superioare) ? intre 750 si 800 lei, iar pentru un asistent cu studii postliceale, intre 630 si 700 lei.
Iata si procentele cu care se vor majora salariile celorlalti bugetari:
– Pentru profesori, Guvernul a decis o majorare a salariilor cu 12,36%;
– In cazul magistratilor, cresterea salariala va fi de 4,04%, in timp ce pentru personalul judecatoresc auxiliar va fi de 8,08%;
– Lefurile angajatilor Ministerului de Interne si cele ale personalului militar vor creste cu 4,04%. De aceeasi majorare vor beneficia functionarii cu statut special din sistemul penitenciar;
– Functionarii publici vor avea salarii majorate cu 10,25%.
Cresterile salariale, pericol pentru economie
‘Aparitia unor cereri salariale ridicate pentru acoperirea cresterii preturilor reprezinta un pericol pentru economie’, sustine Mugur Isarescu (foto), guvernatorul BNR. ‘Daca salariile cresc cu 14%, iar productivitatea cu 12%, sentimentul este cumplit. Inflatia este cea mai nedreapta taxa’, a precizat Isarescu, care a mentionat ca leul este in proces de revenire, dupa deprecierea puternica din ultimele luni.