Reprezentanţii sindicatelor din învăţământ au decis ieri să declanşeze greva generală. Profesorii sunt nemulţumiţi că prin noua rectificare a bugetului adoptată de Parlament la solicitarea guvernului Emil Boc, fondul de salarii a fost diminuat cu peste 800 de milioane de lei.
Federaţiile sindicatelor din educaţie au decis, ieri, declanşarea grevei generale în zilele în care se desfăşoară tezele cu subiect unic, respectiv, 5, 13 şi 21 mai, din cauza nerespectării prevederilor legale privind salariile cadrelor didactice. “Am decis să luăm această măsură care înseamnă practic blocarea anului şcolar, pentru că prin nesusţinerea tezelor nici nu se pot încheia mediile claselor a VII-a şi a VIII-a şi nici nu se poate organiza admiterea la liceu. Ne cerem scuze faţă de părinţi şi elevi, dar responsabilitatea pentru această situaţie este de fapt a autorităţilor”, a declarat preşedintele FSLI, Aurel Cornea.
Motivele pentru care sindicaliştii au decis declanşarea grevei generale sunt reducerea bugetului educaţiei cu 811,9 milioane de lei din fondul de salarii şi alţi 676 milioane de lei din fondurile de investiţii şi nerespectarea legii privind majorarea cu 33% a salariilor cadrelor didactice. Potrivit sindicaliştilor, în zilele în care se desfăşoară tezele unice nici un profesor nu va fi la ore, iar în cazul în care Ministerul Educaţiei va găsi soluţii pentru rezolvarea situaţiei salariilor, tezele ar putea fi ţinute în sesiunea 28 mai – 4 iunie.
Băsescu nu a făcut nici o referire la protest
Întâlnirea de ieri, dintre şeful statului şi reprezentanţii sindicatelor din Educaţie, s-a încheiat fără nici un rezultat. La discuţii au mai participat premierul Emil Boc şi Ecaterina Adronescu. Traian Băsescu a anunţat că au fost finalizate trei proiecte de lege privind învăţământul, dar nu a făcut nici o referire la greva anunţată de sindicate.