Până acum, aproximativ 250 de persoane au semnat petiția lansată online în acest sens, între acestea fiind istoricii Flavius Solomon și Florea Ioncioaia, matematicianul Eugen Vărvărucă, istoricul literar Alexandru Călinescu, chimiștii Gelu Bourceanu și Cezar Catrinescu, precum și medicul Răzvan Socolov.
„De peste doi ani, odată cu adoptarea de către Guvernul României a Ordonanței de Urgență nr. 13, sub pretextul amendării legislației penale și de organizare a sistemului judiciar, are loc un asalt continuu asupra statului de drept. În loc să abandoneze un demers profund toxic, coaliția actuală de guvernare a trecut la modificarea brutală, fără o consultare autentică, a cadrului legal privind organizarea sistemului judiciar, îndeosebi a legislației referitoare la combaterea corupției”, se precizează în textul petiției.
Semnatarii mai reclamă că toate modificările legislative duc la anularea independenței justiției în raport cu puterea politică și la creșterea corupției în România, în contextul în care majoritatea prevederilor, explică protestatarii, au fost respinse ca fond și formă de comunitățile internaționale profesionale din justiție.
„Conștienți de faptul că atacul asupra justiției reprezintă începutul alunecării României către un sistem oligarhic, iliberal, în care întreaga putere va aparține unui grup restrâns de persoane, după modele deja consacrate în țări din estul Europei, America Latină, Africa și Asia, subsemnații fac un apel public către cetățenii României de a se implica, prin mijloacele legale și democratice garantate de Constituție, în apărarea statului de drept, a democrației și a valorilor europene”, se mai precizează în textul citat.
Libertatea a discutat cu mai mulți dintre inițiatorii protestului și aceștia spun că nu militează pentru „schimbarea puterii în stradă”, ci pentru conștientizarea situației actuale, îndreptarea ei într-o formă sau alta și ieșirea masivă la vot a cetățenilor la orice scrutin electoral.
„Generația mea a prins schimbarea bruscă și radicală la capitalismul din România imediat de după Revoluție. Am ieșit în stradă la Iași, eram studenți în Piața Unirii, dacă ar fi început revoluția la Iași probabil eu și mulți dintre colegii și prietenii mei de atunci am fi fost astăzi morți. Nu credeam că ne putem întoarce vreodată la un astfel de regim, la astfel de condiții, însă toate semnele, începând cu subordonarea justiției, indică spre faptul că ne îndreptăm încet spre o formă de dictatură”, a declarat Codrin Cuțitaru, profesor universitar la UAIC.
Și profesorul universitar Alexandru Călinescu, fost director al Bibliotecii Centrale Universitare din Iași, este decis să participe la protest și consideră că gestul său este în concordanță cu toate luările de poziție pe care le-a avut în trecut.
„Este o formă de protest, de a manifesta dezacordul față de asaltul masiv care se dă de doi ani încoace pentru a supune justiția și este o formă de solidarizare cu magistrații care încă rezistă acestui asalt. Este bine că se întâmplă acum și în mediul universitar, sunt gesturi care se adună, se completează unul pe altul. Au fost proteste similare la București, la Sibiu, acum există și la Iași – remarcăm un curent care se manifestă în țară și ar fi de dorit să fie în cât mai multe astfel de centre”, a mai declarat Alexandru Călinescu.
În mesajele transmise ulterior semnării petiției, cadrele didactice au precizat că își doresc să continue manifestările până când situația din țară se va îndrepta.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro