Profesorul are un cui împotriva denumirii de „educație online” care nu are nicio legătură cu ce fac școlile azi. Ar schimba fără remușcare și numele de „profesor” cu „partener de învățare” și roagă lumea întreagă să răsufle liniștită: educația viitorului nu va fi doar online. „Va fi mereu dublată de întâlnirile față în față”, spune el.
Juergen Handke este profesor de lingvistică engleză la Universitatea Marburg, Germania. A intrat în învățământ, ca asistent de cercetare în 1981.
În același an, IBM scotea pe piață primul PC din lume cu sistemul de operare MS-DOS și cu o memorie de 256KB, adică atât cât are o poză comprimată de Whatsapp.
Prin comparație, Pepper, robotul care-i este azi asistent universitar, are o memorie de 128 de mii de ori mai mare. Profesorul Juergen Handke a crescut practic cu tehnologia, scrie publicația Școala 9 BRD, o platformă publicistică având ca temă educația, fondată și finanțată de BRD, și scrisă de jurnaliști independenți.
Profesorul Juergen Handke face parte dintr-o echipă de consultanți care creează la Nurenberg cea mai „futuristă” universitate din Germania. E atât de înaintată că nu și-a găsit deocamdată întrupare în lumea de azi. Nu e nici măcar înființată. Până în 2024, când își vor deschide porțile, profesorii și cercetătorii vor avea pus la punct un concept de educație cu totul diferit de cel cu care suntem azi obișnuiți.
Profesorul german își amintește că se gândea la predarea cu ajutorul inteligenței artificiale încă din anii 80, când își făcea lucrarea de abilitare, echivalentul definitivatului în învățământ de la noi. Tema lui a fost despre „sistemele inteligente de învățare”.
Și-a putut pune însă visul în practică abia în 2016, când și-a adus în mediul academic primul robot umanoid pe post de asistent universitar. Așa a intrat Pepper în echipa sa de la Universitatea din Marburg. Colegii umani au înțeles repede că Pepper nu era așa deștept cum credeau, dar au început să-l programeze ca să facă treabă mai bună și treptat i-au cumpărat și alți colegi cu inteligență artificială.
Pepper de azi are un metru și 20, poate vorbi în 20 de limbi străine, are senzori, camere 2D și 3D și sonare. Roboții educaționali sunt produși de compania franceză SoftBank Robotics.
Profesorul Juergen Handke roagă lumea întreagă să răsufle liniștită: educația viitorului nu va fi doar online. Va fi mereu dublată de întâlnirile față în față.
Citește în continuare cum funcționează robotul Pepper și cum interacționează acesta cu studenții, pe Școala 9 BRD.
foto: Shutterstock