O filmare surprinsă de părinţii unor elevi de la Şcoala Centrală a scandalizat opinia publică la începutul acestui an. Imaginile îl arătau pe profesorul de fizică la Şcoala Centrală, care înclina clapeta laptopului pentru a le arăta elevilor că predă în chiloți. Totul s-a desfăşurat în timpul unei ore online din februarie.

După ce imaginile au devenit publice, directorul Şcolii Centrale şi ministrul educaţiei au dat asigurări că pe numele profesorului vor avea loc mai multe anchete: la nivel de şcoală, la nivel de inspectorat şcolar şi chiar la nivel de minister.

„Aceste lucruri sunt în analiză la nivelul inspectoratului și al corpului de control. Am cerut să meargă corpul de control la Școala Centrală, pentru a verifica situația. E un exemplu regretabil și trebuie să beneficieze de măsuri în consecință“, promitea ministrul Sorin Câmpeanu. 

La începutul acestui an şcolar însă, elevii cărora bărbatul le arătase lenjeria intimă în timpul orei de fizică au aflat că vor învăţa principiile termodinamicii de la acelaşi profesor. La aflarea acestei veşti, părinţii au insistat pe lângă directorul şcolii să-l schimbe pe profesor măcar de la clasa copiilor lor. Bărbatul a rămas însă titular la Şcoala Centrală, iar acum predă fizică la alte clase. 

Trei anchete, nicio concluzie

Cum a ajuns profesorul în lenjerie intimă înapoi la catedră şi care au fost concluziile celor trei instituţii care ar fi trebuit să-i cerceteze faptele?

Corpul de control trimis de ministrul Sorin Cîmpeanu la Şcoala Centrală nu a efectuat, de fapt, nicio anchetă cu privire la profesorul de fizică: „A propus amânarea rezoluţionării memoriului până la finalizarea lucrărilor Comisiei de Disciplină constituită în cadrul Colegiului Naţional Şcoala Centrală din Bucureşti“, arată un comunicat al ministerului, trimis la solicitarea Libertatea. 

Numai că, timp de şapte luni, nici Comisia de Disciplină a liceului nu a reuşit să ajungă la vreo concluzie despre comportamentul profesorului, invocând că acesta s-a aflat în concediu.

„Lucrările nu s-au putut derula deoarece raporturile de muncă între unitate şi dl prof. Călugăru Geo Cristinel au fost suspendate, din iniţiativa domnului profesor“, explică reprezentanţii Şcolii Centrale.

Contactat de Libertatea, directorul liceului, Octavian Popa, a refuzat să vorbească despre rezultatele anchetei: „Pe telefonul personal nu răspund la apelurile referitoare la locul de muncă“, a motivat acesta.

Libertatea a solicitat şi rezultatele anchetei desfăşurate la nivelul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, însă nu a primit niciun răspuns până la publicarea acestui articol. 

Școala Centrală

„Fiica mea încă merge la psihoterapie“

Părinţii spun că nu au mai vrut ca profesorul să predea la clasa copiilor ca urmare a comportamentului său abuziv, care i-ar fi afectat emoţional pe elevi.

În loc să fie un sfătuitor, a fost un tiran! Fiul meu, dintr-un copil dezinvolt şi luptător, a început să aibă atacuri de panică şi să fie extrem de anxios. După multe discuţii, am înţeles că bagajul său emoţional este cauzat de interacţiunea cu profesorul de fizică. 

Părinte al unui elev de la Școala Centrală:

„Fiica mea încă merge la psihoterapie. În aceste condiţii, eu n-am putut fi de acord să participe la aceste ore“, spune alt părinte.

Limbajul unui profesor: „Ce m-au enervat ciorile astea“

Părinţii susţin că profesorul obişnuia să adreseze jigniri în mod repetat elevilor de la clasă. „Dacă te omor şi-i fac lu maică-ta altul, nu sunt sigur că-mi iese la fel“, i-ar fi spus unui elev. 

În plus, aceştia spun că profesorul făcea adesea, în fața clasei, remarci cu privire la aspectul fizic sau problemele de familie ale unora dintre elevii săi – „Dacă mănânci cât ***, te faci ca ea“, „E un dezastru în familia ei“ sau „Nu mai veniţi (îmbrăcate, n.r.) aşa la şcoală, deoarece nu mă pot controla“, „Ce m-au enervat ciorile astea două, că-i iau şi pe ei, şi pe cioara aia de mă-sa şi îi arunc cât colo“, exemplifică părinţii cărora copiii le-au reprodus acasă aceste replici.

În ciuda comportamentului reclamat de părinţi şi de elevi, profesorul de fizică este membru în Corpul Naţional al Experţilor în Management Educaţional încă din anul 2012. Potrivit Ministerului Educaţiei, structura este pepiniera pentru viitorii conducători ai unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Urmărește-ne pe Google News