Marius Balo a fost expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) Beijing. S-a stabilit în China în anul 2010, iar pe 28 martie 2014 a fost arestat. Ar fi primit de la un cetăţean chinez bani obţinuţi dintr-o infracţiune, ceea ce l-a făcut părtaş, în ochii justiţiei din China.

A fost condamnat la 8 ani de închisoare, după ce a recunoscut fapta. Nu pentru că ar fi fost vinovat, spune avocatul Eugen Iordăchescu, cel care a tot încercat, alături de unchiul lui Marius, să îl aducă în ţară.

Dacă nu ar fi recunoscut săvârşirea faptelor, detenţia ar fi fost foarte lungă.

Eugen Iordăchescu, avocat

Marius Balo a acuzat şi că a fost torturat de chinezi înainte de pronunţarea sentinţei. Totul pentru a recunoaşte fapta.

Umilit până în ultima clipă

Trei minute la fiecare 2 săptămâni. Este tot timpul pe care Marius l-a primit de la gardienii săi pentru a-şi suna familia. La capătul celălalt al firului este unchiul lui, Mihai, singura rudă a românului închis la Shanghai.

Tatăl său a murit pe când el avea doar 9-10 ani, iar, în timpul facultăţii, mama sa a fost diagnosticată cu cancer.

Unchiul lui a aflat de soarta lui Marius abia la câţiva ani după ce a fost încarcerat, când a primit primul telefon.

Miercuri seară, ambasadorul României în China a luat legătură cu românul şi l-a informat că va fi adus în ţară, pentru a-şi ispăşi aici restul pedepsei.

„E în ceruri de fericire”, ne-a spus unchiul lui. A vorbit recent cu Marius, când a aflat şi la ce alte tratamente este supus tânărul.

«Acum, de ziua naţională a Chinei, să vezi ce mâncare bună ne-o dat. Nişte zgârciuri de oaie, pe care nu le puteai mânca. Miroseau a stricat. Le-am împins încolo. Am răbdat de foame». Asta mi-a spus la telefon.

Mihai Felecan, unchiul lui Marius Balo:

Unchiul lui numără acum zilele până la următorul telefon. „O să mă sune el, de duminică într-o săptămână”.

Marius a reuşit să trimită în vară o scrisoare către ziarul Monitor de Cluj. Aşa a aflat şi publicul de drama prin care trece.

Tânărul povesteşte cum a fost torturat şi bătut.

„Dezindividualizați, dezbrăcați de orice drept, sclavii roboți trudesc zi-lumină în întunericul închisorilor comuniste, la perpetuarea demonică a celui mai grotesc și celui mai extins construct de tortură sistematică întâlnit vreodată în istoria omenirii”, a scris el.

În închisorile chineze se încearcă reeducarea prin muncă.

„Arestul preventiv a fost în condiţii îngrozitoare. A avut o viaţă mai uşoară, ca să spunem aşa, după aceea. Dar presupune să lucrezi 12 ore pe zi. Această activitate nici nu este posibilă a fi folosită pentru o eliberare condiţionată înainte de împlinirea pedepsei”, ne-a spus avocatul Eugen Iordăchescu.

Revine în ţară într-o lună

Avocatul a povestit pentru Libertatea că autorităţile nu au fost impresionate de povestea lui Marius şi nu i-au acordat mare importanţă. Când s-a schimbat însă ministrul de Justiţie, iar la conducere a venit Ana Birchall, ea a promis că se va implica personal. Câteva luni mai târziu, procedurile s-au finalizat şi tânărul poate fi transferat în România.

Hotărârea a fost comunicată MAE, a transmis hotărârea către autorităţile chineze. Amabsadorul de la Beijng a luat legătura cu Marius, i-a adus la cunoştinţă hotărârea Curţii de Apel Cluj şi în acest moment se realizează procedurile de transfer.

Eugen Iordăchescu, avocat:

Totul ar putea dura o lună, sau chiar mai puţin.

În România, va mai avea de ispăşit doi ani şi 7 luni din pedeapsa de 8 ani primită în China.

„Să fie optimist! Până acum e bine. M-am temut să nu clacheze”, ne-a spus unchiul lui Marius.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News