„Conform atribuţiilor legale, după rămânerea definitivă a acestei sentinţe, Ministerul Justiţiei va proceda la informarea neîntârziată a Ministerului Justiţiei al Republicii Populare Chineze, al cărui acord este, de asemenea, necesar în vederea transferării în România a persoanei condamnate”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.
Marius Balo, expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) Beijing, s-a stabilit în China în anul 2010, iar pe 28 martie 2014 a fost arestat, susţin avocaţii săi, pentru o presupusă fraudă contractuală, fiind acuzat că a primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi, fără să ştie că suma provenea din comiterea de infracţiuni. El a fost condamnat pe 24 martie 2016 la opt ani de închisoare, susţin avocaţii, pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată şi, ulterior, încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Shanghai.
Balo a încercat să obțină sprijinul autorităților din România pentru transferul său într-o închisoare din țară, fără succes în primii cinci ani ai detenției sale, dintre care doi au fost în arest preventiv.
Suflete smulse din trupuri
Cazul său a căpătat notorietate după ce Balo a trimis o scrisoare către Monitorul de Cluj, publicație din orașul său natal. În epistolă Balo prezenta condițiile sumbre din temnița chineză, unde își duce zilele într-o celulă supraaglomerată, incapabil să comunice cu ceilalți deținuți din cauza barierei lingvistice, și își exprima dorul de țară.
Suflete smulse din trupuri am întâlnit însă aici, în China. Este un tărâm unde majoritatea oamenilor par că trăiesc într-o reverie taciturnă, anesteziați, exact ca și cum sufletele le-ar fi fost smulse din trupuri și, rămași văduviți, continuă să își poarte corpurile vlăguite și să pretindă că dihotomia este încă intactă.
Marius Balo, deținut într-o închisoare chineză
Marius Balo relata, în scrisoarea publicată în iunie 2019, ce a învățat din suferințele suportate în China.
”În cazul meu, am observat că suferința te ajută să te vezi exact așa cum ești, îți descoperă slăbiciunile și îți arată cât ai fost de prost. Te smerește. Îți deschide ochii sufletului și ca un prieten de nădejde, te învață. Se spune că unii oameni învață din greșelile altora. Aceștia sunt considerați înțelepți. Alții sunt de părere că adevărata cunoaștere nu poate izvorî decât din proprie experiență. Aceștia ajung în final să sufere peste măsură, fără să fi fost nevoie. Eu fac parte din a doua categorie. Pe voi, vă implor iubiții mei, să faceți parte din prima!”, scria Balo.
Ulterior publicării scrisorii, unchiul românului întemnițat în China, singura rudă pe care Balo o mai are, a primit ajutorul unei case de avocatură pentru a obține repatrierea nepotului său.
Avocatul Eugen Iordăchescu a imputat pasivitatea față de acest caz a foștilor miniștri de Justiție și de Externe, Tudorel Toader și Teodor Meleșcanu.
”Am vorbit cu doamna Birchall, a preluat personal această cauză pe care noi o reprezentăm în fața Ministerului Justiției. A promis că va face demersurile pe lângă ministrul Meleșcanu, care este la fel de pasiv precum Toader. Meleșcanu, un bărbat frumos, înalt, aparent deștept. Oare se simte confortabil când știe că un cetățean al țării sale se află în suferință? Un om zace într-o pușcărie chineză, iar el nu face nimic!”, spunea Iordăchescu pe 11 iulie.
În aceeași zi, Ana Birchall, succesoarea lui Tudorel Toader la conducerea Ministerului Justiției, a anunțat că a luat legătura cu MAE pentru a convinge autoritățile chineze să-i permită lui Balo să-și execute restul sentinței în țară.
O poveste mai nuanțată
Într-o anchetă publicată în luna iulie de către ”Europa Liberă”, se arată că povestea întemnițării lui Balo este mai nuanțată decât s-a crezut inițial, după ce cazul a apărut în presă.
Marius Balo a fost implicat în trei firme cu sediul la aceeași adresă din orășelul universitar Oxford, Marea Britanie, conform Companies House, registrul firmelor încorporate în Marea Britanie. Rețeaua de firme care se învârt în jurul aceleiași adrese din Marea Britanie are toate aparențele unei rețele de firme-fantomă. Într-una din ele – Li Ang Holdings Group Corp Limited, Marius Balo a fost numit director pe 20 martie 2014. Opt zile mai târziu, el a fost arestat la Shanghai. În celelalte două firme (New Del Pacific International Holdings Ltd și Baa International Group Holdings Limited), Balo figurează numit ca director în 2012.
Eugen Iordăchescu a confirmat că din decizia de condamnare a lui Balo, reiese că infractorii chinezi au acționat printr-o rețea de firme-fantomă, care au produs un prejudiciu de peste 250.000 de euro.
„Problema noastră nu este de ce a fost condamnat Marius Balo în China. Noi nici nu am contestat povestea, pentru că atâta vreme cât nu a mai fost atacată la vremea respectivă de Marius Balo, nu mai avem ce face, luăm lucrurile așa cum sunt. El acolo a fost complice la o fraudă destul de mare, a primit cei 80 de dolari, dar frauda a fost de 2 milioane de yuani (aproximativ 260.000 euro – n.r.). I s-a imputat că a ajutat, pentru cei 80 de dolari, pe cei care au făcut fraudele, cetățeni chinezi, în mod conștient că aceștia vor sustrage importante sume de bani”, a explicat pentru Europa Liberă avocatul Iordăchescu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro