Cuprins:
„Mai bine investea”
„David Popovici a primit de la Guvernul României (adică de la noi toți) suma de 140.000 de Euro și de la sponsorul Toyota o Corolla.
Și-a luat altă mașină. Un Porsche Spyder de 150.000 de Euro. Mașina „visurilor” lui. Nu i-a plăcut Corolla. Nu era mașina „visurilor” lui.
A plătit pentru ea TVA de vreo 22.000 de Euro. A pierdut 20-30% din valoarea ei din momentul în care a scos-o pe poarta vânzătorului. Asigurarea anuală pentru așa ceva costă câteva mii de euro.
Toată presa tabloidă a preluat știrea admirativ. O știre pozitivă, nu.”, scrie profesorul universitar de la Academia de Studii Economice pe Facebook.
Economistul consideră că Popovici ar fi putut investi banii într-un apartament sau într-o afacere, obținând astfel venituri pe termen lung și independență financiară.
„Eu, ca economist, consider decizia extrem de neinspirată. Mai bine își lua un apartament în centrul Capitalei și îl închiria. Obținea o sursă de venit pe termen lung. Sau investea cu alții într-o afacere.
Sau investea la bursă, aici sau afară. Câștiga independență financiară, nu dependența de un bolid de lux pe care să îl conduci mereu cu teamă, să îți fie frică să îl parchezi pe stradă, pentru care să nu ai încă resurse să îl întreții pe termen lung.”, a explicat profesorul Cristian Păun.
Importanța educației economice
Deciziile financiare sunt esențiale, mai ales la începutul carierei, avertizează profesorul universitar, care adaugă cât este de importantă educația economică elementară.
„Știu, omul are dreptul să facă ce vrea cu banii. Sunt ai lui. I-a câștigat cu sudoare și sacrificiu. La cum i-a aruncat însă pe fereastră pare că i-a câștigat ușor. Mulți ca el, câștigând la loterie, au ajuns pe drumuri, în final. Cei mai mulți.
(..)Economia este știința vieții care te ajută să supraviețuiești cât mai mult, să te bucuri de cât mai multe și să înțelegi cum poți să îți setezi și să îți urmărești cât mai bine scopurile având întotdeauna resurse limitate.”, a completat economistul Cristian Păun.
Acesta a dat exemplul Anei Maria Brânză, care a câțtigat 14 medalii de aur și pe care „au ghidat-o financiar părinții”.
„Nu i-au dat voie să facă asemenea lucruri cu banii din premiile câștigate din sport. I-a investit, și-a luat o casă, a deschis mai târziu o afacere…
Alegerile pe care le faci sunt extrem de importante! Mai ales când ești tânăr…”. a conchis Cristian Păun.
Decizia lui David Popovici
Campionul olimpic David Popovici a achiziționat un Porsche Spyder de 150.000 de euro, suma primită de la Guvern pentru medalia de aur.
Înotătorul a mărturisit că și-a dorit această mașină de doi ani și este mândru de alegerea sa.
„Îmi plac maşinile. Tocmai mi-am luat o maşină la care m-am uitat zi de zi timp de doi ani pe internet, am verificat în fiecare zi preţurile, m-am uitat la toate review-urile de pe pământ. Sunt mândru şi fericit că am reuşit să o iau. Mi-am permis această plăcere. M-am convins că merit cumva”, a declarat sportivul la podcastul M.C.N.
Pe 12 decembrie, David Popovici a postat pe Instagram poze cu mașina sa, alături de descrierea: „Ceea ce nu trăim la timp, nu trăim niciodată.”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
MrJohny • 06.01.2025, 15:48
De ce să investească? E campion și fraierii plătesc "rente viagere" din care poate să trăiască liniștit.
AaaBbbCcc • 06.01.2025, 15:42
Domnul profesor stie ce vorbeste. A explicat simplu care e diferenta dintre investitie si risipa. Omul a aratat ca poti fi mare campion, dar nu e o garantie ca in viata poti lua decizii corecte. E un sfat gratis oferit.
Bobo12 • 06.01.2025, 14:31
Poate fi si aceasta masina o investitie . Și pana la urma omul e tanar.