Ministrul Finantelor, Florin Citu, participa la plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului, plen dedicat prezentarii de catre premier a unui raport referitor la masurile Guvernului impotriva raspandirii COVID-19, in contextul deschiderii anului scolar pe 14 septembrie si organizarii alegerilor locale in 27 septembrie, marti 12 august 2020, la Palatul Parlamentului. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO
România a intrat în Top 5 al țărilor cu economii emergente care au împrumutat cele mai mari sume de pe piața internațională, înaintea țării noastre fiind doar Emiratele Arabe Unite, Mexic, Arabia Saudită și Indonezia, notează Profit.ro.
Potrivit calculelor realizate de Profit.ro, în cazul României, împrumuturile externe se situează la 10,7 miliarde de dolari, un record pentru împrumuturile luate de guvern într-un singur an.
Dintre acești bani, 3 miliarde de dolari au fost împrumutați în ianuarie, 3,3 miliarde de dolari în mai și 3,3 miliarde de dolari în iulie.
În iulie, ministrul de finanțe, Florin Cîțu, a justificat aceste împrumuturi făcute prin nevoia de a acoperi “dezastrul” lăsat de precedenta guvernare.
“România se împrumută astăzi pentru a acoperi deficitul bugetar și să plătească împrumuturile luate în trecut de socialiști. În primele 6 luni am împrumutat 38 miliarde de lei pentru a plăti împrumuturi și dobânzi care vin din trecut”, a notat în iulie Florin Cîțu pe Facebook.
“Ca să înțelegeți această cifră, deficitul bugetar de finanțat pentru 5 luni (fără dobânzile aferente împrumuturilor luate în trecut) a fost mai mic, 31 miliarde de lei. Pe scurt, ne împrumutăm să acoperim dezastrul făcut de socialiști în ultimii 8 ani de guvernare”, a adăugat ministrul de finanțe.
Emisiunile pe piaţa internaţională ale ţărilor cu economii emergente au ajuns, la 9 luni, la 488 miliarde de dolari şi pentru tot anul ar putea depăşi totalul de 590 de miliarde de dolari de anul trecut.