În Ajunul Crăciunului, în România se vor înregistra temperaturi de 12 grade, în timp ce în ziua de Crăciun, meteorologii anunță că vor fi și 14 grade Celsius. Temperaturile ridicate vor fi aproape în toată țara, precum și în București.
„Dacă luăm în considerare datele statistice, ultimele trei ierni în țara noastră se situează în top cinci cele mai călduroase ierni și făcând o analiză pe preliminară a anului 2022 este posibil ca anul acesta să se situeze în top cei mai calduroși ani”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, vineri, 23 decembrie, într-o intervenție la Digi 24.
Mai puțină zăpadă și la munte
Inclusiv la munte, conform prognozei ANM, „valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile centrale, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în zonele montane”
Iarna aceasta nu este excepția, ci se anunță a fi noua regulă, potrivit estimărilor pe termen lung. Iernile vor deveni mai blânde, iar un factor care a declanșat aceste modificări sunt schimbările climatice, atrage atenția Roxana Bojariu, climatolog, în cadrul ANM.
„Din ce am observat, tendința este de reducere a grosimii stratului mediu de zăpadă și de extindere. Aceste reduceri sunt mult mai semnificative și vizibile în zonele de câmpie, zonele joase și în general la zonele plasate pe altitudini mai joase. Cu cât urci mai sus în zona montană cu atât ai probabilitate mai mare de a avea strat de zăpadă, deși și acolo se reduce”, a explicat Roxana Bojariu pentru Libertatea.
Vor mai fi episoade cu zăpadă, mai ales în zonele înalte de munte, dar episoadele cu ninsoare și cu strat care să se păstreze vor deveni totuși din ce în ce mai puțin frecvente în viitor
Climatolog Roxana Bojariu:
Noua caracteristică a iernilor: ploile
Mai mult, climatologul spune că o caracteristică a sezonului rece va fi mai degrabă ploile și mai puțin ninsorile.
„Chiar dacă vor mai fi episoade târzii de iarnă, ele nu vor da practic o caracteristică generală, vor fi limitate în timp. Dacă mai ninge, nu mai ninge atât de consistent și deja se observă că în anotimpul rece proporția între precipitațiile solide și lichide s-a schimbat și se va schimba și mai mult în favoarea celor lichide, deci precipitațiile vor fi din ce în ce mai mult sub formă de ploaie decât sub formă de ninsoare”, a mai explicat climatologul ANM.
Cum e afectată vremea din România de schimbările climatice
Nu doar iernile sunt afectate de schimbările climatice. „Anotimpurile vor avea caracteristici diferite față de cele 4 anotimpuri de acum 50 de ani și duratele lor relative se vor modifica. Primăverile statistic vorbind se vor declanșa mai rapid, verile vor dura mai mult. Deja luna septembrie are caracteristici de lună de vară în mare măsură și temperaturile în toate sezoanele o să crească. Deja există această tendință care se va accentua și în viitor”, a adăugat Roxana Bojariu, climatolog ANM
Climatologul a mai explicat faptul că aceste modificări au început în a doua jumătate a secolului trecut și continuă să se accentueze.
„Semnalul acesta de răspuns local la încălzirea globală se vede în mai multe variații: creșterea temperaturilor sezoniere și anuale, modificarea statisticii fenomenelor extreme și în stratul de zăpadă. Ceea ce putem spune în general este că această modificare datorită încălzirii globale s-a accentuat foarte mult începând cu a doua jumătate a secolului XX și mai ales după anii 80, dacă privim în zona Europei și în zona României”, a mai declarat climatologul.