Vizate de codul galben de furtuni sunt județele din Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, Maramureș, nordul Crișanei și nord-vestul Transilvaniei.

Meteorologii avertizează că, marți, în aceste zone vor fi intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 55 – 70 km/h), grindină, descărcări electrice și averse.

Codul galben de furtuni este valabil astăzi, 16 iulie. Foto: meteoromania.ro

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20 – 25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.

În același timp, valul de caniculă cuprinde toată România. Pentru marți, 16 iulie, ANM a emis un cod roșu de căldură excesivă care va afecta aproape toată țara.

Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade Celsius, iar pe litoral vor fi de 33…36 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade Celsius, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Codul roșu și codul portocaliu de caniculă sunt valabile pentru ziua de 16 iulie. Foto: meteoromania.ro

Pentru județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Harghita și zone din Mureș a fost emis pentru ziua de marți un cod portocaliu de caniculă.

Temperaturile maxime vor fi de 33… 37 de grade Celsius, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Caniculă și miercuri, 17 iulie

Pentru miercuri, 17 iulie, ANM a anunțat un cod roșu de caniculă în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și în sudul Transilvaniei și al Crișanei.

În aceste zone se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade Celsius, iar pe litoral vor fi de 33… 36 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-
umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Codul roșu și codul portocaliu de caniculă sunt valabile pentru ziua de 17 iulie. Foto: meteoromania.ro

În același timp, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei și local Crișana sunt vizate de o atenționare cod portocaliu de caniculă.

Aici temperaturile maxime vor fi de 33… 37 de grade Celsius, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cum va fi vremea la București

ANM a emis și o prognoză specială pentru București, valabilă în intervalul 16 iulie, ora 10.00 – 18 iulie, ora 10.00.

În primele 24 de ore ale intervalului, în Capitală sunt așteptate temperaturi de până la 41 de grade Celsius, iar minimele vor fi de 21… 23 de grade Celsius.

Cerul va fi senin în prima parte a zilei, însă după-amiaza și seara vor fi înnorări temporar accentuate, intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 50 – 60 km/h), grindină, averse și descărcări electrice.

Canicula va persista în București și în perioada 17 iulie, ora 9.00 – 18 iulie, ora 10.00, cu o maximă de 41 de grade Celsius și o noapte tropicală, cu temperaturi de până la 25 de grade Celsius.

Urmărește-ne pe Google News