Meteorologii au transmis sâmbătă dimineață că ploile torențiale sunt așteptate cel puțin până luni, 30 septembrie, la ora 10.00, și au emis mai multe coduri, galbene și portocalii.

Astfel, potrivit codurilor portocalii, în Oltenia, Moldova, Dobrogea, Muntenia și Transilvania vor fi ploi torențiale și abundente, iar în intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40-60 l/mp și chiar peste 80 l/mp, ceea ce poate provoca inundații serioase. În restul țării este cod galben de ploi torențiale.

La București, riscul de ploi torențiale însoțite de fulgere este foarte ridicat, începând de duminică după amiază și în noaptea de duminică spre luni. Meteorologii estimează cantități de 40-60 l/mp și chiar peste 70 l/mp. Temperatura maximă va fi de 25 de grade, iar cea minimă de 11 grade.

Poliţia: Folosiți cu precădere frâna de motor

Poliţia Română a transmis sâmbătă seară, 28 septembrie, că şoferii trebuie să adopte o conduită preventivă în trafic, în condiţiile avertizărilor privind vijeliile şi ploile torenţiale.

„Având în vedere prognoza meteo, care anunţă instabilitate atmosferică accentuată, ploi torenţiale şi vijelii în zilele viitoare, Poliţia Română informează conducătorii auto şi pietonii cu privire la necesitatea adoptării unei conduite preventive în trafic, în scopul reducerii riscului implicării în evenimente rutiere grave”, a transmis IGPR.

Poliţiştii le-au mai recomandat şoferilor să fie atenți la modul cum frânează pe condiții de ploaie: „Nu acţionaţi brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi utilizaţi cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos şi păstraţi în mers o distanţă de siguranţă mai mare faţă de vehiculele din faţă”.

Pompierii recomandă oamenilor să evite zonele cu copaci, stâlpi sau panouri publicitare

Reprezentanții ISU le-au recomandat românilor aflați pe stradă să nu se adăpostească sau să treacă pe lângă copaci, stâlpi, panouri publicitare, case sau blocuri cu elemente de arhitectură care se pot rupe sau pe lângă blocuri în construcție.

Totodată, pe durata codurilor de furtună, se recomandă oprirea activităţilor desfăşurate în teren deschis sau la înălţime, închiderea ferestrelor, evitarea atingerii stâlpilor sau firelor căzute la pământ. În plus, oamenii au fost sfătuiţi să urmărească informările periodice transmise de autorităţi.

Ministrul Fechet a anticipat noi inundații puternice în România

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat după ședinţa de sâmbătă, 28 septembrie, a Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă, că „trebuie să fim foarte atenţi pentru a putea diminua efectul acestor viituri” şi că „nu există niciun dubiu că vor veni”.

Cu o zi în urmă, ministrul a afirmat că ciclonul Ashley „va mătura România” de la Vest la Est.

Diguri provizorii și peste 1.000 de pompieri trimiși în Galați, preventiv

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a spus că în zona Galați au fost suplimentate forțele de intervenție cu peste 1.000 de pompieri.

De asemenea, Arafat a cerut creșterea capacității de intervenție prin alocarea unor forțe suplimentare și în județele care nu sunt sub incidența avertizărilor meteo. Totodată, pentru judeţele aflate sub avertizare de cod portocaliu vor fi prealertate două elicoptere dotate cu troliu şi echipament necesar.

Autoritățile au montat deja diguri provizorii pentru a stopa apa. „Digurile vor fi ridicate până la cotele prognozate, de 9500 mc/s. Dacă din cauza precipitațiilor suplimentare prognozate aceste debite vor crește mai mult, linia de apărare se va supraînălța cu încă un rând de saci, formațiile noastre fiind în teren și la această oră, monitorizând strict situația”, au transmis și Apele Române.

Viitura a ajuns în România. Vârful, așteptat săptămâna viitoare

Imaginile video filmate de Libertatea sâmbătă seară, 28 septembrie, la Baziaș, la intrarea Dunării în țară, arată că viitura a ajuns în România, dar deocamdată nu este un pericol, deoarece autoritățile responsabile cu gestionarea situației de la barajul Porțile de Fier au golit bazinul înainte.

Vârful viiturii pe Dunăre va fi atins pe 2 sau 3 octombrie și nu în prima zi a lunii, așa cum s-a anunțat inițial, iar debitul va fi de 7.500 de metri cubi pe secundă, care, cumulat cu ploile şi cu cantităţile de apă aduse din bazinele hidrografice Jiu, Olt, Argeş, Buzău, va face ca debitul total al Dunării să atingă 9.500 de metri cubi pe secundă.

Directorul general al Apelor Române, Sorin Lucaci, a precizat că problemele ar putea apărea dacă se ajunge la o valoare de 13.500 de metri cubi pe secundă.

Județele Galați și Vaslui, deja lovite de inundații catastrofale acum două săptămâni

Inundaţiile recente au produs pagube în mai multe ţări din Europa. În România, cele mai afectate au fost judeţele Galaţi şi Vaslui, unde a fost instituită starea de alertă până pe 16 octombrie. În total, după ultimele viituri, în județul Galați au murit 7 persoane.

România așteaptă 1,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru a repara dezastrul provocat de inundațiile de acum două săptămâni.

Urmărește-ne pe Google News