Acum doi ani de zile, climatologii din Marea Britanie au realizat un studiu care să încerce să răspundă la întrebarea ”Cum va fi vremea în 2050?”. Prognoza s-a dovedit a avea acuratețe. Dar cu 28 de ani mai devreme! 

Temperaturile anunțate pentru debutul săptămânii 18-24 iulie în UK sunt de aproape 40 de grade Celsius. 

Asta în condițiile în care cea mai ridicată temperatură măsurată vreodată în Anglia a fost de 38,7 de grade Celsius în 2018, în Grădina Botanică din Cambridge. 

Doar 5% dintre case au aer condiționat

Prognoza pentru luni și marți arată temperaturi ”roșii” spre 40 de grade pe aproape toată suprafața insulei.

Îngrijorarea e cu atât mai mare cu cât doar în jur de 5% dintre locuințele britanice au aer condiționat. Asta pentru că temperaturile ridicate nu au fost niciodată o problemă de lungă durată în verile englezești.

Cum va fi la noi

Și în România se anunță o perioadă de temperaturi foarte mari. În acest week-end, mai ales în sudul și estul țării se vor atinge 30-32 de grade. Conform prognozei actuale, cel mai rău la noi va fi la finalul săptămânii care vine, când sunt așteptate valori de 34-36 de grade pentru mai multe zile consecutive. Abia spre 30 iulie se va coborî la maxime de 32-33 de grade. 

Ce spune un laureat Nobel că putem face

Într-un recent interviu pentru publicul românesc, Sir David MacMillan, laureat al Premiului Nobel pentru chimie în 2021, a explicat, prin intermediul Libertatea, care ar putea fi una dintre soluții pentru ca degradarea climei să nu devină ireversibilă. Va fi dificil, spune omul de știință, ”să obținem timp ca să facem tranziția spre o economie fără combustibili fosili”. 

Asta pentru că ”nu cred că putem schimba infrastructura: să trecem de la combustibili fosili la surse regenerabile, într-o fereastră de timp care să permită inversarea suficient de rapid. Nu e vina unui guvern anume, dar durează foarte mult timp să schimbi o infrastructură globală”. 

Și atunci, soluția din perspectiva lui este ”să scoatem carbonul din atmosferă și există multe studii în derulare care au exact acest scop. Sunt cumva încrezător că vom ajunge acolo”.

”E doar o problemă de durată: de cât de rapid vom ajunge acolo și în ce măsură vom schimba mediul la nivel global în acea fereastră de timp. Acestea sunt întrebările mari, dar sunt destul de încrezător că oamenii de știință vor dezvolta metode care să ne permită eliminarea carbonului din atmosferă”, a mai spus laureatul Nobel, profesorul David MacMillan. Interviul integral în Libertatea.

Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!
 

Urmărește-ne pe Google News