„Este o situație de blocaj. Aceste situații de blocaj pot duce fie la valuri de căldură, fie la valuri de frig, fie la inundații în urma unor ploi persistente și abundente. Acest blocaj atmosferic, această circulație de blocaj, adică un câmp de presiune ridicată care acumulează, deci, o masă de aer care stă în loc. Masa de aer staționează și se încălzește, se supraîncălzește”, a explicat meteorologul.
Acest blocaj urmează să aducă în România două săptămâni cu temperaturi caniculare, în care temperaturile vor fi foarte ridicate în special în partea de sud a țării.
„Efectul de insulă de căldură din orașe radiază în special noaptea. Le reamintesc celor care ne urmăresc că vorbim de o maximă de 40-41 grade Celsius la umbră. Ca temperatură resimțită va fi cu siguranță mai mare. Este foarte cald la nivelul betonului/asfaltului. Temperatura scade odată cu înălțimea. Noaptea, temperatura nu va coborî sub 22 de grade Celsius”, a precizat Gabriela Băncescu.
Ea a subliniat că „acest blocaj” are drept caracteristică menținea unor temperaturi ridicate pe tot parcursul zilei, ceea ce face mai puțin tolerabil pentru organism în comparație cu perioade în care temperatura crește doar pentru anumite intervale de timp.
„Poate să fie un val de căldură foarte intens, un impuls care să ducă la o temperatură tot de 38 de grade Celsius. Dar una este să ai 38 de grade Celsius pentru o oră și alta este să ai o medie pe 24 de ore”, a precizat meteorologul.
Valul de caniculă „Cerberus”
De altfel, un val de căldură se extinde în părți din sudul Europei și nord-vestul Africii, cu potențiale temperaturi-record în zilele următoare, relatează BBC.
Se așteaptă ca temperaturile să depășească 40 de grade Celsius în anumite părți din Spania, Franța, Grecia, Croația și Turcia. În Italia, temperaturile ar putea ajunge până la 48,8 de grade și a fost emisă o avertizare de alertă roșie pentru 10 orașe, inclusiv Florența și Roma.
„Ne confruntăm cu un val de căldură insuportabil”, a scris pe Twitter politicianul italian Nicola Fratoianni.
Valul de căldură „Cerberus” – numit de Societatea Italiană de Meteorologie după monstrul cu trei capete care apare în „Infernul” lui Dante – este de așteptat să aducă condiții extreme în următoarele zile.
Cea mai mare temperatură din Europa de 48,8 de grade Celsius a fost înregistrată lângă Siracuza, pe insula italiană Sicilia, în august 2021.
Peste 60.000 de oameni au murit în Europa din cauza valurilor de căldură în 2022, dar temerile sunt că acest val de căldură ar putea provoca mult mai multe decese în această vară.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Abiatar • 13.07.2023, 10:33
Inca un motiv in plus ca cei din agricultura sa planga toata ziua la TV si sa aibe motiv de a scumpi produsele ... BREAKING NEWS "secete in toata tara" (nu ca ar fii vara si este normal sa fie cald, chiar CANICULA); asta dupa marele val de inundatii :(
durban22 • 13.07.2023, 09:40
Au fost infiintate centre de prim-ajutor in orase, cu apa rece?--responsabilitatea autoritatilor !.
tttttttttttttttttttttttt • 13.07.2023, 09:33
Cat este Romania? Ardealul a fost cumva cedat si noi inca nu am fost anuntati? Dati informatii corecte daca sunteti jurnalisti corecti. Nu va mai vaitati doar de ce este in Bucuresti.