România este la mâna destinului fără lucrări de combatere a deșertificării, fără investiții în instalații de stimulare a precipitațiilor și fără a reface sistemul de irigații.

Daniel Constantin, vicepreședinte PNL și fost ministru al agriculturii:

În acest an, agricultura se confruntă cu o secetă cruntă, unii specialiști spunând că este la fel precum cea din 1947.

Iarna fără zăpadă, lipsa ploilor de primăvară, la care s-a adăugat și vântul puternic au efecte dramatice pentru producția agricolă, respectiv pentru prețurile la alimente, începând de la pâine.

Toate plantele semănate au început să se usuce și dacă nu va ploua în perioada următoare, pierderile pot ajunge până la sută la sută.

“Suntem în pragul sau suntem în pericolul unei crize alimentare, trebuie să gestionăm foarte bine această situaţie, să nu ajungem în situaţia grea aşa cum România a mai trecut de-a lungul timpului, iar cea mai mare criză alimentară a fost cea din 1947, cunoscută ca foametea din 1947”, spune Costel Vânătoru, cercetător în agricultură, citat de Digi 24.

Început în urmă cu 5 – 6 ani, programul care ar fi fost extrem de util acum nu este încă gata, deși termenul de finalizare era 2020, și nici nu va fi gata curând, a afirmat, pentru Libertatea, fostul ministru al agriculturii, Daniel Constantin.

Începusem un program coerent de refacere a sistemului de irigații în două direcții: infrastructura secundară (privată) refăcută în totalitate prin fonduri europene în 2014, prin alocarea a 435 de milioane de euro în PNDR (Programul Național de Dezvoltare Rurală) 2014-2020 și programul național de refacere a infrastructurii principale, în 2015, prin alocarea a peste 1 miliard de euro – lege aprobată de Parlament. Ambele programe aveau termen de finalizare 2020! Din păcate, nu suntem deloc aproape!

Daniel Constantin, vicepreședinte PNL și fost ministru al agriculturii:

Potrivit lui Daniel Constantin, dacă ar fi compromisă doar producția de grâu în proporție de 50%, fermierii ar pierde aproape un miliard de euro, ceea ce înseamnă necesarul de investiții pentru toată infrastructura principală defalcată în lege pe o perioadă de 5 ani.

Pentru ca fermierii să-și poată menține producția în continuare, Guvernul va trebui să acorde despăgubiri de secetă, spune fostul ministru.

Se putea evita această problemă dacă fondurile PNDR erau contractate în totalitate, iar investițiile erau finalizate în mare parte, a mai explicat vicepreședintele PNL.

În paralel era necesar să se vină cu un program ceva mai coerent și consistent pentru ca fermierii să fie sprijiniți să cumpere instalații pentru a iriga în ferme.

Daniel Constantin, vicepreședinte PNL și fost ministru al agriculturii:

Urmărește-ne pe Google News