Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), surpriza ultimelor alegeri parlamentare, are un program economic mai apropiat de dreapta, însă vine și cu măsuri sociale, care sunt, de regulă, apanajul partidelor de stânga.
„Prioritatea zero” a AUR este sprijinirea producătorilor agricoli români, iar între măsurile economice pe care formațiunea le propune se află interzicerea exporturilor de lemn și grâu, reducerea taxării pe muncă și digitalizarea administrației, a declarat, pentru Libertatea, George Simion, copreședinte al AUR.
De asemenea, formațiunea vrea o cotă mai mare de profit pentru stat în cazul exploatării gazelor din Marea Neagră.
„Noi, din punctul de vedere al doctrinei politice, suntem conservatori, deci suntem în zona de dreapta. Dar pe partea de economie avem și măsuri de stânga. Vrem reducerea taxelor pe muncă, trebuie redusă povara fiscală, iar munca trebuie încurajată. În România avem taxe mari pe muncă și mici pe clădiri. Vrem și digitalizare; PNL, USR și UDMR au convenit digitalizarea în noua guvernare și i-am felicitat pentru asta. Pentru noi, prioritatea zero este promovarea micului producător agricol”, a afirmat Simion.
Interzicerea exporturilor de lemn și de grâu
Acesta a mai spus că vrea interzicerea exporturilor de lemn brut și de grâu, chiar dacă acest lucru va duce la un conflict cu Comisia Europeană.
„Noi exportăm lemn și grâu și importăm mobilă și pâine. Noi dorim interzicerea exporturilor de materie brută. Uniunea Europeană poate să zică că este limitare, dar și noi putem spune că pachetul de legi pentru transportatori afectează transportatorii români, bulgari, polonezi și încalcă piața internă”, a mai spus Simion.
Profit mai mare pentru stat la exploatarea resurselor
În privința exploatării resurselor, acesta intenționează limitarea profitului investitorilor la 15%.
„Legat de gazele din Marea Neagră, susținem exploatarea, dar corectă. Trebuie exploatate în interesul populației, trebuie racordată populația la gaze. De asemenea, vrem ca gazele să ajungă în petrochimie. Dacă americanii (ExxonMobil – n.r.) pleacă, poate să le extragă Romgaz”, mai spune liderul AUR.
Concomitent, acesta susține ca statul să fie mai puțin prezent în economie, dar nu și în domeniile strategice. „Ne opunem înstrăinării Hidroelectrica, a Aeroportului Otopeni, a portului Constanța și a CEC. Dacă e să fie listate pe bursă, vrem ca statul să dețină pachetul majoritar”, punctează Simion.
Va vota măsurile celorlalte partide
AUR nu va face opoziție doar de dragul opoziției și dacă celelalte partide propun „măsuri benefice pentru români”, atunci le va vota, a mai declarat George Simion.
„Sunt lucruri bune și la PNL, și la USR, și la PSD. Majoritatea programelor arată bine pe hârtie, problema este implementarea. Dacă măsurile sunt bune, le votăm”, a punctat acesta.
Priorități programatice
Pe lângă măsurile enunțate de Simion, AUR are și o serie de priorități în programul de guvernare al partidului.
Acest document programatic, adoptat în data de 24 ianuarie 2020, menționează mai multe direcții economice, precum statul minimal și reducerea taxelor:
• Statul să fie mai puțin un jucător activ în economie și mai mult observator și arbitru
• Dereglementare și transparență
• Simplificarea și standardizarea taxelor
• Scăderea impozitelor pentru investitori
• Dezvoltarea infrastructurii
Formațiunea are un consiliu de experți care a lucrat la programul său economic, însă niciun nume nu apare la nivel oficial.
Singurul nume amintit de partid este cel al lui Călin Georgescu, fost director al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă în perioada 1997-2013, care a fost propus ca premier fără a fi membru AUR.
Potrivit informațiilor Libertatea, unul dintre cei care au stat la baza articulării programului economic al AUR este analistul economic Petrișor Peiu. Acesta a declarat că nu este membru de partid și a fost consultat în calitate neoficială, fiind prieten cu liderul formațiunii, George Simion.
„Eu nu am apartenență politică. Dacă mi-a cerut cineva un sfat, l-am dat. Eu acolo nu-l cunosc decât pe George Simion și, într-adevăr, el m-a mai întrebat una-alta. Eu tot timpul i-am spus părerea mea. Eu n-am nicio calitate, doar de prieten”.
Petrișor Peiu:
Debirocratizarea și reducerea taxelor
Debirocratizarea se află atât în programul PNL, cât și cel al USR-PLUS, în vreme ce reducerea taxelor este o componentă a politicilor liberale.
De altfel, imediat după ce a preluat guvernarea în 2019, Cabinetul Orban a renunțat la o serie de taxe introduse de PSD: supraacciza la carburanți, taxa pe activele bancare, taxele suplimentare din energie și telecomunicații și supraimpozitarea contractelor de muncă part-time.
Întrebat de scăderea acestora, măsură prevăzută în programul AUR, analistul Petrișor Peiu a spus că nu susține acest lucru.
Peiu a precizat că a criticat și propunerea USR-PLUS, care vrea eliminarea taxelor și contribuțiilor pentru toate veniturile sub nivelul salariului minim de 2.230 de lei, afirmând că va duce la o „gaură” bugetară de 57 de miliarde de lei.
Programul PSD include, la rândul său, impozit zero pe salariul minim, dar și deduceri pentru salariații cu copii și scăderea impozitului pe venit la salariile sub 6.000 de lei.
Agricultură bio și reglementarea vânzării terenurilor la străini
AUR pune accent și pe stimularea agriculturii bio, dar și reglementarea vânzării de teren agricol către străini.
O lege în acest sens a fost deja adoptată în acest an. Aceasta include o serie de măsuri care să elimine specula cu terenuri și prevede drept de preempțiune pentru stat atunci când cineva dorește să vândă proprietăți agricole, plus obligația cumpărătorilor să rămână cel puțin 8 ani proprietari.
Salvarea pădurilor
Programul AUR mai include și „poziționarea României ca lider european în promovarea și conservarea patrimoniului natural”. De altfel, liderul George Simion a condus mai multe proteste față de defrișările ilegale ale pădurilor.
USR are, la rândul său, în programul de guvernare constituirea „DNA-ului Pădurilor”, însă PNL nu susține acest proiect.
Măsuri sociale
Partidul pune accent și pe rezolvarea problemelor demografice ale României.
Documentul menționează că țara noastră are o rată dublă a mortalității infantile față de media Uniunii Europene, dar și cel mai mare procent de mame minore.
AUR dorește investiții în maternități, instituirea unui program de educație sexuală, dar și sprijin medical, terapeutic și financiar pentru mamele tinere.
Formațiunea dorește standarde de calitate a locuirii, mai multe locuințe sociale, încurajarea mutării la țară și valorificarea locuințelor abandonate.
AUR mai dorește ca emigrarea românilor să fie doar temporară, iar aceștia să se întoarcă în țară. Despre românii de peste hotare, susține vrea să fie văzuți la nivel european drept cetățeni cu drepturi depline, nu imigranți.
PSD are, la rândul său, măsuri de luptă împotriva declinului demografic, precum majorarea indemnizației pentru mame, vouchere pentru creșă, bonificație la pensie pentru mame, prime pentru conturile de economii destinate copiilor, credite cu dobânzi subvenționate de stat, dublarea alocațiilor și majorarea stimulentului de reinserție în muncă.
Profesor de economie: Programul este inconsistent
Cristian Păun, profesor în cadrul Academiei de Studii Economice București, spune că programul economic al AUR este inconsistent și vine doar cu obiective generale, fără soluții concrete.
„Programul generează, mai degrabă, întrebări și nu răspunsuri la problemele României, corect identificate de altfel. În plus, observăm o inconsistență între libertatea economică promovată prin acest program și naționalismul pe care îl aduce la pachet acest program politic”, afirmă Păun.
Acesta spune că economia de piață liberă vine la pachet și cu libera circulație a capitalurilor, nediscriminarea companiilor străine, integrarea mai puternică la nivel regional și global și acceptarea globalizării ca factor de dezvoltare.
„Nu poți alege din economia «de piață liberă» doar ceea ce îți convine, iar în lumea globală și integrată în care trăim mesaje naționaliste și discriminatorii nu pot duce decât la izolare și, implicit, la mai puțină libertate economică”, apreciază Păun.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro