„Acest program acordă o atenție specială sănătății psiho-emoționale a copiilor. Pandemia, restricțiile, izolarea i-au afectat pe cei mici, iar efectele se pot întinde pe termen mediu și lung. Copiii vor avea acces la servicii psihologice gratuite, acolo unde este nevoie. Specialiștii și părinții vor avea acces la formare și resurse pentru a gestiona nevoile psiho-emoționale ale copiilor. Venim cu măsuri care țin și de creșterea capacității de intervenție în cazurile de violență împotriva copiilor. Vom avea cele mai noi soluții de combatere a criminalității online împotriva copiilor”, a explicat premierul Florin Cîțu.
Potrivit acestuia, măsurile cuprinse în acest program au fost stabilite după consultări cu experți din instituțiile publice și societatea civilă, precum și reprezentanții părinților și ai copiilor.
La rândul său, consilierul Mădălina Turza a precizat că acest program a fost creat luând în considerare rezultatele mai multor studii internaționale și naționale din perioada pandemiei care arată, printre altele, că „peste 48% dintre copii și părinți care s-au confruntat cu stări profunde de anxietate, la care s-au adăugat adesea situații de agresivitate, tulburări emoționale, depresie, tulburări de alimentare sau de somn, abuz, neglijare, dependență de ecrane, fobii, cyberbullyng și tentative de suicid”.
De asemenea, datele furnizate de Poliția Română arată că în primele șapte luni ale acestui an, la nivel național, au fost sesizate fapte penale cu peste 5.000 de victime copii. Totodată, un raport Europol de la finalul lui 2020 indică faptul că, în timpul pandemiei, Europa de est a devenit „o sursă a producerii materialului de abuz sau exploatare online a copiilor”.
Prioritățile programului sunt:
- protejarea integrității psiho-emoționale e copiilor prin crearea unor mecanisme de evaluare și intervenție pentru asigurarea sănătății mintale a acestora în perioada pandemiei și postpandemie;
- dezvoltarea unui mecanism de prevenire și intervenție pentru situațiile de violență de natură fizică, sexuală, emoțională, în cadrul familial, instituțional, comunitar și online.
Potrivit consilierului guvernamental, în cadrul programului vor exista peste 70.000 de ore gratuite de consiliere psihologică și psihoterapie pentru copiii identificați cu tulburări psiho-emoționale generate de pandemie, tematici de educație psiho-emoțională vor fi introduse în curriculumul școlar și vor fi pregătiți peste 7.000 de specialiști în domeniului managementului emoțiilor și relaționării.
De asemenea, România va avea în fiecare județ camere de audieri destinate copiilor victime ale infracțiunilor.
„Este o nevoie care trenează de câteva decenii, pentru ca acești copii să fie ascultați în siguranță și într-un mediu securizant atunci când sunt victime ale diferitelor tipuri de abuzuri și infracțiuni”, a mai precizat Mădălina Turza, adăugând că va fi creat și un număr unic la nivel național pentru urgențele legate de copii, altele decât care se anunță la 112, cum sunt situațiile de abuz, neglijare, violență în familie sau în alte medii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro