Publicația ieșeană a identificat mai multe exemple de medici care activează în rețeaua școlară cu norme de 35 de ore pe săptămână, dar care au și cabinete individuale, unde trebuie să presteze alte 35 de ore săptămânal.

Adică, 7 ore pe zi în școli și 7 ore ca medici de familie. 14 ore zilnic. 5 zile pe săptămână.

Unul dintre exemplele indicate de ReporterIS este cel al doctoriței Cristina Ungurean care are un cabinet individual în Solești, județul Vaslui.

Luni, ea are program de la ora 7.00 la ora 12.00 la cabinetul de medicină de familie din Vaslui. În aceeași zi, de la ora 12.00 începe programul la Liceul Dimitrie Cantemir, din Iași. Între cele două localități – Iași și Solești – sunt mai mult de 50 de kilometri.

Potrivit programului oferit de Direcția de Asistență Socială (DAS) Iași, care coordonează medicii din rețeaua școlară, în fiecare vineri, Cristina Ungureanu lucrează la Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu”.

Contactată de jurnaliști, secretara de la Madgearu spune că nu cunoaște programul doctoriției Ungureanu. De fapt, că nu o cunoaște deloc: „Stați să mă interesez că n-am văzut-o niciodată, nici nu știu cum arată”.

După ce s-a interesat ,revine cu informații: „Are program vinerea dimineața. Da, dimineața, că după amiaza nu are rost, nu avem ore”.

  • Orarele din cabinetele individuale au și ele o logică: pentru a putea încheia un contract cu Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate, medicii trebuie să presteze minimum 35 de ore și 5 zile pe săptămână, potrivit prevederilor legale. În localitățile mici, cabinetele medicale nu sunt întotdeauna profitabile. Motiv pentru care medicii își caută surse alternative de venit.

23 de medici pentru 108 cabinete școlare în Iași

Un alt exemplu oferit de jurnaliștii ieșeni este cel al doctoriței Tamara Uliliuc, care deține un cabinet individual în comuna Rediu, situată la 10 km de oraș. 

Ea are o normă de 7 ore pe zi în școlile și grădinițele ieșene. Plus alte 7 ore zilnic la cabinetul din comună, după următorul program:

  • luni, marți și joi: 14.00 – 19.00
  • miercuri și vineri: 7.00 – 12.00
  • de luni până vineri, zilnic, program pe teren, la domiciliile pacienților între 19.00 și 21.00

Jurnaliștii au făcut mai multe apeluri la școlile unde ar trebuie să aibă program medicii din rețeaua DAS și s-a confirmat faptul că aceștia sunt acolo în special dimineața, atunci când sunt și elevii la ore.

Publicația ieșeană a solicitat un punct de vedere din partea celor două doctorițe, dar a fost refuzată.

Conform informațiilor obținute de publicația locală de la Primăria Iași (în subordinea căreia se află Direcția de Asistență Socială (DAS), care coordonează medicii din rețeaua școlară), în oraș există 108 cabinete medicale în grădinițe, școli și licee.

Aici lucrează 23 de doctori de medicină generală și 98 de asistente, iar onorariul pentru un medic care activează în rețeaua școlară poate ajunge până la 10.000 de lei net. 

DAS Iași spune că face verificări periodice

Conducerea Direcției de Asistență Socială Iași susține că medicii nu lipsesc de la programul din școli și că se fac controale încrucișate.

„La școli există în permanență un asistent 8 ore și medicii sunt puțini, așa că trebuie să aibă programul defalcat pe mai multe unități în aceeași zi. Avem doar 23 de medici și peste 100 de cabinete în școli. Din punctul meu vedere, sunt hărțuite pe nedrept și este denaturată toată activitatea lor. Prezența la serviciu este monitorizată de instituția noastră, dar și directorii de la școli. Nu știu ce fac în timpul liber, pe mine mă interesează să fie 7 ore un medic și 8 ore un asistent medical acolo și să își desfășoare activitatea corect”, a declarat pentru Libertatea Luminița Munteanu, directoarea DAS Iași.

Aceasta a mai precizat că în pandemie, când școlile nu au avut activitate, medicii au fost direcționați pe alte segmente pe care le are primăria: centre rezidențiale, adăposturi de noapte, centrul de tranzit de la baia comună sau au fost detașați la DSP.

Avem de foarte mult timp verificări încrucișate. Dar cine își închipuie că directorii de școli ar permite, în perioada asta, să nu aibă medicul atunci când trebuie la cabinet? Sunt directorii care ne-au cerut și trei medici zilnic, fiindcă au mulți elevi, dar nu avem personal. Iar în cazul medicului care are cabinet la Solești, aceasta este cu perioadă determinată și cu verificările periodice pe care le facem nu poate să își permită să fie absentă de la școală.

Luminița Munteanu, directoare DAS Iași:

 
 

Urmărește-ne pe Google News