Potrivit calendarului, elevii vor susține proba scrisă la matematică pe 24 iunie 2021, iar programa a fost publicată și conține materia pe care adolescenții trebuie să o învețe pentru examen.
Ministerul Educației a stabilit care sunt competențele de evaluat în Programa la matematică Evaluare Națională 2021.
Cuprins:
Programa Matematică pentru Evaluare Națională 2021 – Competențe generale și competențe specifice
Identificarea unor date, mărimi și relații matematice
Identificarea fracțiilor ordinare sau zecimale, a numerelor naturale, a noțiunilor de geometrie elementare și a unităților de măsură.
Identificarea unor noțiuni specifice privind mulțimile și relația ed divizibilitate în N, a rapoartelor, proporțiilor, mărimilor direct sau invers proporționale, a fracțiilor evhivalente, ireductibile și a formelor de scriere a unui număr rațional.
Recunoașterea unor figuri geometrice plane, a patrulaterelor, elementelor cercului și poligoanelor, triunghiurilor, a componentelor unor expresii algebrice, figuri plane, corpuri geometrice și elemente metrice pentru calcularea ariei sau volumului.
Prelucrarea unor date matematice
Calcule cu numere naturale, cu fracții, măsurarea unor figuri geometrice, utilizarea operațiilor cu numere întregi pentru rezolvarea ecuațiilor, calcularea unor lungimi de segmente, descrierea patrulaterelor folosind definiții, a poligoanelor regulate înscrise într-un cerc.
De asemenea, elevii vor efectua operații cu intervale numerice reprezentate pe axa numerelor, să aplice reguli de calcul cu numere reale exprimate prin litere sau să prelucreze date caracteristice ale corpurilor geometrice studiate.
Utilizarea conceptelor și a algoritmilor în diverse contexte
Elevii care susțin examenul de matematică la Evaluarea națională 2021 vor utiliza reguli de calcul pentru a face operații cu numere naturale, să folosească algoritmi pentru fracții ordinare sau zecimale, să determine perimetre, arii și volum, dar și să le exprime în unități de măsură corespunzătoare.
Ei trebuie să aplice regulili de calcul și metode specifice de rezolvare a problemelor, să folosească criterii de congruență și de proprietăți ale unor triunghiuri particulare pentru a determina caracteristicile confugrației geometrice.
În Programa la matematică Evaluare Națională 2021 se arată că elevii trebuie să reprezinte în diverse moduri funcții pentru a le caracteriza, să aleagă metoda adecvată pentru a calcula caracteristici numerice ale corpuri geometrice.
Exprimarea concluziilor și a procesului de rezolvare
În privința problemelor, elevii trebuie să fie foarte clari și să se exprime în limbaj matematic cu privire la proprietățile referitoare la comparări, estimări și aproximări privind operațiile cu numere naturale.
Trebuie să folosească limbajul specific fracțiilor/procentelor în situații date și să redacteze etapele de rezolvare a problemelor, folosint operații în mulțimea numerelor raționale.
Trebuie să folosească terminologia aferentă noțiunii de număr real și să descrie în limbaj specific matematicii elementele de organizare a datelor.
Analizarea caracteristiciilor matematicii ale problemelor
Ei sunt nevoiți să analizeze situații date în care intervin fracții pentru a estima sau veriica validitatea unor calcule. Să analizeze seturi de date numerice și să construcții geometrice pentru a evidenția proprietăți ale triunghiurilor.
Programa la Matematică pentru Evaluare Națională 2021 – Conținuturi asociate
Mulțimi. Numere
Operațiuni cu numere naturale
Adunare, scădere, înmulțire, împărțire cu rest zero, ordinea efectuării operațiilor, metode aritmetice de rezolvare a problemelor.
Divizibilitatea numerelor naturale
Divizor multiplu, comuni, multipli comuni, criterio de divizibilitate cu 2, 5, etc, descompunerea numerelor naturale în produs de puteri de numere prime, determinarea celui mai mare divizor comun.
Mulțimea numerelor întregi
Înmulțirea numerelor întregi, adunarea, puterea cu exponent număr natural, ordinea efectuării operațiilor și folosirea parantezelor.
Fracții ordinare, amplificarea și simplificarea fracțiilor, adunarea și înmulțirea fracțiilor, fracții zecimale, aproximări, adunarea și scăderea fracțiilor zecimale cu un număr finit de zecimale nenule.
De asemenea, elevii vor trebui să știe ecuații, sisteme de ecuații, inecuații, funcții, noțiuni de geometrie, figuri geometrice, corpuri geometrice, rapoarte, proporții, probabilități și elemente de statistică și organizarea datelor.
Consultă și programa Romana Evaluare Nationala 2021
Când se dau examenele Evaluare Națională 2021
Cum arată calendar Evaluare Națională 2021
- 07 – 11 iunie 2021 – Înscrierea la evaluarea națională
- 11 iunie 2021- Încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a
- 22 iunie 2021 – Limba și literatura română – probă scrisă
- 24 iunie 2021 – Matematica – probă scrisă
- 25 iunie 2021 – Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 29 iunie 2021 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
- 29 iunie 2021 (ora 16:00 – ora 19:00) – 30 iunie 2021 (ora 8:00 – ora 12:00) Depunerea contestațiilor
- 30 iunie – 4 iulie 2021 – Soluționarea contestațiilor
- 4 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
În plus, ministrul Educației a anunțat că va exista și o sesiune suplimentară, pentru elevii care nu pot participa la examenul din iunie.
După finalizarea examenelor și afișarea rezultatelor finale, începe etapa admiterii la liceu. Când are loc repartizarea computerizată, potrivit calendar admitere liceu 2021.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro