Persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele aflate în evidență cu boli cronice și angajații „care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale” se vor putea programa pentru vaccinare, începând din 15 ianuarie.
„O persoană nu se poate programa de pe-o zi pe alta, ci la minimum 48 de ora, pentru că vom crea dificultăți în estimarea necesarului de doze. Atunci, prima zi de programare va fi 18 ianuarie, dar persoana respectivă din 15, de la ora 15.00, poate să înceapă să-și facă programarea”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, programarea se poate face individual, prin medicul de familie sau prin call center.
”Vom avea și un număr unic la care se poate face programarea: 021.414.44.25 – sunând aici, apelurile vor fi preluate de la unul din call centrele din toată țara”, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare, într-o conferință de presă.
O altă modalitate de programare va fi prin direcțiile de asistență socială din primării sau prin intermediul aparținătorilor, care își pot face cont și pot înscrie pe platformă până la maxim 10 persoane din familie.
Persoanele cu boli cronice se pot programa fie prin medicul de familie, fie direct pe platforma online.
Întrebat în cadrul conferinței dacă trebuie să prezinte o dovadă în timpul programării, Valeriu Gheorghiță a răspuns: „Pacienții cu boli cronice ideal ar fi să se programeze prin medicul de familie. Dacă nu au medic de familie, se programează individual, asumând că cele declarate sunt conforme cu realitatea”.
În ceea ce îi privește pe cei care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale, aceștia vor putea fi înscriși în plaforma de vaccinare de către angajator. Ulterior, persoana se identifică în baza numărului de telefon, după care selectează centrul de vaccinare, data și ora la care vrea să se programeze pentru vaccinare.
Avem 3,8 milioane de persoane de peste 65 de ani, dacă asociem și persoanele cu boli cronice, vorbim de peste 5 milioane de persoane, dacă aplicăm și procentul de acceptare de 50 la sută, ajungem la 2,5 milioane de persoane vârstnice și cu boli cronice care se pot vaccina în etapa a II-a
Valeriu Gheorghiță:
Pentru a doua etapă de vaccinare sunt operaționalizate 750 de centre de vaccinare, iar 100 de centre rămân din unitățile medicale, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva SAR-CoV-2.
Aceste centre vor avea 1.066 de puncte de vaccinare, ceea ce va asigura o capacitatea maximă de peste 100.000 de persoane care se pot vaccina în fiecare zi, a completat Valeriu Gheorghiță.
Cine este inclus în etapa a II-a de vaccinare anti-COVID-19
Populația cu grad ridicat de risc
- Adulți cu vârsta peste 65 de ani;
- Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.
Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:
- Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);
- Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
- Personalul din sectorul economic vital:
- Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
- Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
- Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
- Unități de producție, transport și distribuție gaze;
- Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
- Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
- Transport de persoane și mărfuri;
- Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
- Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);
- Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
- Personalul poștal și din servicii de curierat;
- Personalul cultelor religioase;
- Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);
- Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.
Care e lista de categorii de boli cronice pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva COVID
Conform coordonatorului campaniei de vaccinare, pe lista bolilor cronice stabilite pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva COVID, care începe pe 15 ianuarie, se regăsesc următoarele afecțiuni:
- diabet zaharat;
- obezitate; boli metabolice, inclusiv congenitale;
- afecțiuni cardio-vasculare;
- afecțiuni renale; afecțiuni oncologice;
- afecțiuni pulmonare;
- afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down;
- afecțiuni hepatice moderate/severe;
- afecțiuni autoimune;
- HIV/SIDA.