Candidații din Ilfov, admiși la proba teoretică, vor să se înscrie zilele acestea la proba practică, însă au aflat că sunt programați pentur data de 25 iunie 2018, adică după aproape trei luni, scrie Mediafax.ro. Aceeași problemă o au și cei care au picat traseul și vor să se reprogrameze.
În schimb, perioada de programare a fost diminuată la aproape 40 de zile, susțin reprezentanții Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (DRPCIV).
„În prezent, la Ilfov, avem un agent care este în curs de atestare, numai că nu se poate face atestarea pe loc. Procedura de atestare a unui examinator durează cam trei săptămâni cu totul. Se face pregătirea teoretică, apoi urmează o perioadă de practică de o săptămână în care nu are voie să examineze, după care urmează o probă practică. Apoi trebuie să fie atestat şi să înveţe cum se face examinarea. În prezent, sunt cinci examinatori la Ilfov, iar peste trei săptămâni vor fi 6”, a declarat, pentru sursa citată, Florin Catană, directorul DRPCIV.
O altă problemă este faptul că numeroși candidați sunt declarați respinși la proba teoretică. Din acest motiv există un număr mai mare de candidați care trebuie supravegheați la „sală” de o parte din personalul responsabil, în mod normal, cu traseul.
„Pe lângă faptul că Ilfovul s-a dezvoltat mult în ultimii ani, foarte mulţi candidaţi sunt slabi şi mai mult ne omoară sala decât traseul. Se aglomerează foarte mult la examenul teoretic, iar cei de la sală sunt gestionaţi de acelaşi personal. Adică în loc să am om pe traseu, îl ţin la sală. Din punctul meu de vedere, încă trei examinatori la Ilfov ar rezolva situaţia, cu o constantă de opt agenţi. Undeva prin vară se va ajunge la o normalitate”, a precizat Catană.
În 2016, în București, perioadele de așteptare erau chiar și de trei-patru luni, iar acum se așteaptă aproape cinci săptămâni.
În prezent, în București activează 24 de examinatori la proba de traseu. Fiecare testează 14 candidați pe zi, ceea se înseamnă, în total, peste 300 de examinări zilnice, susțin reprezentanții DRPCIV.
În schimb, în județul Ilfov există doar cinci examinatori, iar fiecare testează tot 14 candidați. Asta înseamnă că, zilnic, se desfășoară 70 de examene la serviciul din județul Ilfov.
„Am dat sala pe 6 martie şi am fost programat la traseu pe 25 iunie. Nu este normal ce se întâmplă. Dacă nu reuşesc să iau traseul şi voi fi obligat să repet examenul de mai multe ori, risc să-mi expire dosarul, care e valabil un singur an. Şi ca să-mi fac un nou dosar, trebuie să plătesc şcoala din nou”, a declarat, pentru sursa citată, Mădălin Dumitru, un tânăr care şi-a depus dosarul pentru programarea la traseu la sediul DRPCIV.
Alți candidați spun că vor fi nevoiți să plătească ore suplimentare de condus până când vor susține proba practică.
„Am fost programat pe 25 iunie penrtu traseu. Cred că e singura zi liberă. E foarte mult şi cred că o să uit ce am învăţat până atunci. O să-mi iau ore suplimentare, altfel nu o să pot da traseul”, spune şi Mihai Petre (21 de ani), care şi-a depus dosarul pe 8 martie.
Începând din 1 ianuarie 2018, persoanele care suferă de anumite afecţiuni vor putea obţine mai greu eliberara şi reînnoirea permisului de conducere.
Citește și EXCLUSIV/ Buncărele incandescente, locul în care pompierii învață să ”citească” focul. Temperaturile depășesc, la antrenamente, 1.000 de grade Celsius
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro