Surse din Ministerul Sănătăţii au spus pentru Libertatea că azi programarea celor care vor fi vaccinaţi în a doua etapă începe fără a se mai face prioritizarea vârstnicilor, faţă de categoria lucrătorilor care deservesc activităţi esenţiale pentru funcţionarea infrastructurii critice.
Există o singură prioritizare la nivelul alocării dozelor, astfel că vor fi întâi alocate şi oprite dozele care trebuie să ajungă în centrele rezidenţiale.
Sursă din Ministerul Sănătății:
Dacă vinerea trecută coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a spus că etapa a doua va începe cu populaţia la risc (vârstnici şi bolnavi cronici), pentru ca la trei săptămâni după să înceapă şi vaccinarea lucrătorilor esenţiali, ulterior dr. Gheorghiţă a revenit şi a spus că în etapa a doua programarea vaccinării va începe simultan pentru toate categoriile.
Azi, începând cu ora 15.00, şi angajatorii, şi medicii de familie, şi pacienţii vor putea intra simultan pe platforma informatică pentru a se programa la vaccinare.
Pe platformă, „angajatorii vor putea urca liste întregi, documente de tip excel cu informaţiile tuturor angajaţilor, pentru înscrierea acestora, însă programarea lor se va face individual, pentru fiecare persoană în parte – fie direct de către angajator, fie de către angajat”, au mai spus sursele ziarului.
Potrivit strategiei naţionale de vaccinare în România, etapa a doua va cuprinde imunizarea următoarelor categorii de oameni:
a) Populația la risc
I. Adulți cu vârsta peste 65 de ani;
II. Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.
b) Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:
I. Personal-cheie pentru funcționarea instituțiilor statului, respectiv Parlament, Președinție, Guvern, ministere și instituții subordonate acestora;
II. Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
III. Personalul din sectorul economic vital: Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază și anume: panificație, lactate, carne, fructe și legume; – Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă; – Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric; – Unități de producție, transport și distribuție gaze; – Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi; – Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare; – Transport de persoane și mărfuri; – Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale: – Comunicații, și anume serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale
IV. Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
V. Personalul poștal și din servicii de curierat;
VI. Personalul cultelor religioase;
VII. Personalul din mass-media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 cum ar fi: reportaje în unități medicale;
VIII. Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro