Matinalul de la Channel One, post controlat de stat, este unul dintre cele mai populare programe din Rusia, grație melanjului său de știri, cultură și divertisment ușor. Marți, la ora locală 6.30, un ceas mai devreme la București, programul a fost întrerupt „din cauza unor evenimente bine cunoscute”.

Buletinul de știri a sugerat că rapoartele despre forțele ucrainene care distrug echipamentul militar rusesc sunt false, menite să „induce în eroare telespectatorii fără experiență”.

Channel 1 s-a concentrat pe prezentarea unor imagini fake news

„Pe internet continuă să circule filmări care nu pot fi descrise ca fiind altceva decât false”, a explicat prezentatorul, în timp ce spectatorului i se arată fotografii cu ceea ce este descris drept „manipulări virtuale nesofisticate”.

Prezentatorul susține că arată două fotografii ale aceluiași vehicul militar, una intitulată „Donbas 2014”, iar cealaltă, „montaj ucrainean”. 

Prezentatorul Channel One susține că fotografia de sus este a unui vehicul ucrainean distrus în zona de conflict în 2014 și că fotografia de jos este aceeași imagine, trucată pentru a o face să pară că este un vehicul blindat rusesc recent distrus

La ora 8.00, ora Moscovei, buletinul postului de televiziune NTV, deținut de o filială a Gazprom, firmă controlată de stat, se concentrează aproape exclusiv pe evenimentele din Donbas, regiunea din estul Ucrainei, unde, pe 24 februarie, liderul de la Kremlin a declarat că își începe „operațiunea militară specială” de „demilitarizare și denazificare” a Ucrainei.

Nu există nicio mențiune despre convoiul militar lung de aproape 70 de kilometri care se îndreaptă spre capitala Ucrainei, Kiev.

„Începem cu cele mai recente știri din Donbas. Luptătorii LNR (n.r. – Republica Populară Luhansk) își continuă ofensiva, după ce au parcurs 3 km, în timp ce unitățile DNR (n.r. – Republica Populară Donețk) au parcurs 16 km”, spune prezentatorul NTV. Prezentatorul se referă la rebelii susținuți de Moscova, care dețin controlul așa-numitelor republici populare Donețk și Lugansk de la intervenția Rusiei în estul Ucrainei, în urmă cu opt ani.

Pe Rossiya 1 și Channel One, ambele controlate de stat, forțele ucrainene sunt acuzate de crime de război în regiunea Donbas. Amenințarea la adresa civililor din Ucraina nu vine de la forțele ruse, ci de la „naționaliștii ucraineni”, spune prezentatorul Rossiya 1.

„Ei folosesc civilii ca scut uman, poziționând în mod deliberat sisteme de lovitură în zone rezidențiale și intensificând bombardarea orașelor din Donbas”, adaugă acesta.

Invazia rusă, comparată cu lupta URSS împotriva Germaniei naziste

Prezentatorul Channel One anunță că trupele ucrainene „se pregătesc să bombardeze zone rezidențiale” și să bombardeze depozitele cu amoniac, în „acte de provocare împotriva civililor și a forțelor ruse”.

Evenimentele din Ucraina nu sunt denumite război. În schimb, ofensiva este descrisă ca o operațiune de demilitarizare care vizează infrastructura militară sau o „operațiune militară specială de apărare a republicilor populare”.

La televiziunea controlată de stat, prezentatorii și corespondenții folosesc un limbaj și imagini emoționante pentru a face „paralele istorice” între „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina și lupta Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste.

„Tacticile naționaliștilor care folosesc copii ca scut uman pentru a se proteja nu s-au schimbat de la cel de-al Doilea Război Mondial”, spune prezentatorul unei emisiuni matinale de la Rossiya 24.

„Se comportă ca niște fasciști, în adevăratul sens al cuvântului”, adaugă corespondentul, într-un reportaj video intitulat „Fascismul ucrainean”.

„Ukrofascism” – fascism ucrainean – este scris mare pe o poză cu militari, difuzată de postul Rossia 24

Televiziunea rusă prezintă operațiunile rusești ca fiind foarte reușite. Actualizările regulate oferă numărul de „forțe inamice” distruse. Peste 1.100 de infrastructuri militare ucrainene au fost dezactivate și sute de piese hardware au fost distruse, transmit știrile de dimineață. Nu se menționează nicio victimă rusă.

Buletinele de știri de dimineață rusești abia recunosc ofensivele armatei sale în alte părți ale Ucrainei. Corespondenții televiziunii de stat nu raportează din locuri precum Kiev și Harkov, cele două orașe care au fost bombardate.

Abia în ediția de după-amiază a știrilor, NTV menționează evenimentul care a dominat „Breaking News” zilei, bombardarea orașului Harkov. Prezentatorul dezminte orice informație conform căreia forțele ruse sunt responsabile, numindu-le „false”.

Imagine din centrul Harkovului, 1 martie 2022, după bombardamentele armatei ruse (foto Profimedia)

„Ucraina își bombardează propriii locuitori”

„Judecând după traiectoria rachetei, lovitura a fost lansată din nord-vest, unde nu există forțe rusești”, spune prezentatorul în cadrul ediției știrilor de la ora 16.00, ora Moscovei.

Patru ore mai târziu, un buletin al lui Rossiya 1 merge mai departe, dând vina pe Ucraina însăși pentru bombardament.

„Să lovim Harkovul și să spunem că a fost Rusia. Ucraina își bombardează propriii locuitori și minte Occidentul. Dar este posibil să înșeli oamenii?”, se întreabă postul.

Când invazia înseamnă „apărarea Ucraina de amenințarea din Occident”

În cadrul unui buletin de la ora 17.00, prezentatoarea Rossiya 1 subliniază ceea ce spune că este „obiectivul principal” al Rusiei în Ucraina: „Apărarea împotriva amenințării din Occident, care folosește poporul ucrainean în confruntarea cu Moscova”.

Pentru a contracara ceea ce sunt descrise drept „știri false și zvonuri despre Ucraina care circulă online”, ea anunță că guvernul rus lansează un nou site web unde „vor fi publicate doar informații adevărate”.

Posturile de televiziune sunt obligate de Roskomnadzorm, organismul de control de stat în ceea ce privește comunicațiile și mass-media, să respecte politica oficială.

În această situație, un număr tot mai mare de ruși mai tineri tind să se informeze de pe site-uri web independente sau de pe rețelele de socializare, iar cu cât războiul durează mai mult, cu atât apar mai multe imagini și videoclipuri cu soldații morți și prizonierii de război.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Urmărește-ne pe Google News