Peste 200 de persoane au așteptat la coadă, în fața Agenției de Protecție a Mediului Alba. Unii dintre oameni spun că au venit încă de duminică seară pentru a-și depune dosarele de finanțare pentru programul Casa Verde. Atunci s-au înscris pe listele improvizate de așteptare.
În frig pentru programul Casa Verde
Aglomerația s-a format rapid imediat pentru că autoritățile au stabilit regula „primul venit, primul servit”. Așa că oamenii, care au stat la coadă, au venit cu ceai cald, pături sau scaune pliante.
Și în județul Vrancea au fost cozi la fel ca-n comunism. Peste 200 de oameni au așteptat încă de duminică la prânz în fața Agenției Județene pentru Protecția Mediului.
„Judeţului Vrancea i-au fost alocate 1,041 milioane de lei. Sesiunea aceasta finanţează trei tipuri de proiecte: pentru tuburi pentru încălzire apă caldă menajeră presurizate-6.000 de lei, nepresurizate-3.000 de lei şi pentru pompă de aer de căldură-8.000 de lei. Fondurile ajung cam pentru 180 de persoane. Fondurile nu au fost niciodată îndestulătoare şi bănuiesc că urmează o suplimentare”, a declarat directorul APM Vrancea, Valentin Logodinschi, pentru vrancea24.ro
Revoltați, oamenii spun c-ar fi fost mai bine ca programul să se desfășoare pe Internet și în acest fel n-ar mai fi așteptat cu orele.
„Sunt aici de duminică de la ora 9.00 dimineaţa. S-a format o listă, o respectăm, dar cu condiţia să o respecte şi domnul director. Programul este bun, dar este gândit prost. Dacă se făcea electronic, de acasă, nu stătea nimnei 24 sau 48 de ore în picioare.”, a spus Vasile Neguţ, un localnic din Focșani.
Peste 150 de persoane așteaptă în fața Agenției de Mediu din Alexandria, județul Teleorman. Cu toții speră să-și depună dosarele pentru a obține finanțarea de la stat.
Programul Casa Verde, fonduri limitate
În județul Dolj au fost alocaţi aproape 2 milioane de lei pentru program, ceea ce înseamnă un număr de aproape 350 de dosare. În fața Agenției pentru Mediu din Craiova s-au adunat peste 350 de oameni care s-au îmbrâncit cu jandarmii.
Și la Slatina s-au încins spiritele. Cei peste 300 de oameni s-au luat la ceartă în fața Agenției de Mediu, așa că mai mulți polițiști au fost mobilizați la fața locului.
Începând de astăzi, dosarele pot fi depuse până la 24 octombrie, la Agențiile pentru Protecția Mediului din toată țara. După ce dosarul este acceptat, autoritățile semnează contractul de finanțare, se încep lucrările și, mai apoi, se depune o cerere pentru decontarea sumelor investite.
Pentru panourile solare solicitanţii pot primi intre 3.000 şi până 6.000 de lei, iar pentru pompele de caldură, 8.000 lei.
Bugetul alocat pentru întreagă ţară este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populaţiei şi 34 de milioane persoanelor juridice.
sursă foto: alba24.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro