Aceştia au transmis, printr-un comunicat oficial, că informaţiile furnizate, la solicitarea Greenpeace România, de AFM şi de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA), arată că peste 13 milioane de euro sunt alocaţi în proiect (şi probabil, parţial cheltuiţi) unor costuri colaterale precum dezvoltarea unei platforme informatice, publicitate sau salariile echipei de proiect.
Organizaţia mai arată că finanţarea oferită de AFM prin programul Casa Verde Fotovoltaice este una generoasă: maximum 20.000 de lei pentru un sis-tem fotovoltaic de minimum 3 kW pentru persoanele fizice interesate să îşi producă singure energia electrică.
Peste 25.000 de cetăţeni din întreaga ţară s-au înscris pentru a obţine finanţare. Din păcate, viteza cu care AFM derulează acest proiect este foarte redusă, nefiind instalat încă nici măcar un sistem fotovoltaic.
Pe de altă parte, AFM prevede un buget de cheltuieli «indirecte» generos. 13% dintre fondurile atrase de AFM de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei din fonduri europene (peste 13 milioane de euro) sunt folosite, conform informaţiilor de la AFM şi MLPDA pe cheltuieli precum dezvoltarea aplicaţiei informatice care ges-tionează înscrierile în program, informarea şi publicitate, auditul financiar extern, salariile echipei de management proiect”.
Greenpeace subliniază că AFM ar fi putut să finanţeze alte peste 3.000 de instalaţii fotovoltaice cu aceste fonduri.
„Prosumatorii aşteaptă de un an şi jumătate ca această finanţare să ajungă la ei. Acest program a fost măcinat de promisiuni, amânări repetate şi chiar de suspiciuni de fraudă şi, din păcate, nu înregistrează niciun progres real. Suntem surprinşi de cos-turile mari ale proiectului, le considerăm nejustificate ţinând cont de rezultatele slabe. AFM trebuie să explice pentru ce a bugetat aceste fonduri şi care au fost realizările de până acum”.
Marian Mândru, coordonator de campanie la Greenpeace România
Sistemul în care se depun solicitările de finanțare pentru programul Casa Verde Fotovoltaice a fost blocat, în septembrie 2019, de Administrația Fondului de Mediu (AFM), după ce au existat suspiciuni de fraudă din partea unei firme din Oltenia, care a reușit să încarce mai multe aplicații decât concurenții.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro