Totodată CNAS anunță prelungirea termenului pentru semnarea respectivelor documente.
În plus, conducerea CNAS precizează că în relaţia cu medicii de familie asiguraţii beneficiază, potrivit drepturilor reglementate legal, de pachetul de servicii de bază în caz de boală sau de accident, din prima zi de îmbolnăvire sau de la data accidentului şi până la vindecare.
”De asemenea, asiguraţii au, printre altele, dreptul de a beneficia de pachetul de servicii de bază în mod nediscriminatoriu, în condiţiile legii, dar și de a-și schimba medicul de familie ales, după expirarea a cel puţin 6 luni de la data înscrierii pe listele acestuia, cu excepţia situaţiilor prevăzute în mod expres în Contractul-cadru”, arată CNAS.
Conform ultimelor date centralizate de CNAS, până acum circa 70% din medicii de familie din întreaga ţară au semnat actele adiţionale de prelungire a contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate.
Totodată CNAS anunță că programul de lucru al caselor de asigurări de sănătate este prelungit pentru ca toți medicii să poată semna actele adiţionale.
” Vom prelungi programul de lucru ori de câte ori va fi necesar și vom acordă toată asistența medicilor de familie pentru ca aceștia să poate semna acordurile de prelungire în timp util”, explică președintele CNAS.
În același timp, conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate promite să facă toate demersurile, care țin de atribuțiile instituției,pentru menținerea continuităţii asistenței medicale furnizate asiguraților și solicită medicilor de familie maximă responsabilitate faţă de pacienții pe care-i au în îngrijire.
„Din păcate, unii lideri ai organizațiilor profesionale sugerează că pacienții medicilor de familie – vârstnici cu multiple probleme de sănătate, copii, bolnavi cronici – au fost lăsaţi să sufere din cauza unor revendicări ale acestora, cu toate că au fost rezolvate o mare parte din solicitările care ţin de CNAS, iar finanțarea pentru medicina de familie înregistrează cea mai mare creştere alături de asistenţa medicală pentru specialităţi clinice”, mai spune Laurențiu Mihai.
„Am încredere în profesionalismul medicilor de familie și am convingerea că majoritatea acestora nu-și vor uita legământul profesional și datoria față de pacienți”, conchide președintele CNAS.
Medicii de familie anunță că, din 3 ianuarie 2018, nu vor mai acorda servicii medicale decontate de casele de asigurări, respectiv rețete, bilete de trimitere, concedii medicale până când solicitările lor vor fi luate în seamă de autorități.
O parte din medici, cei mai mulți dintre ei, vor da consultații pro bono, însă nu vor da trimiteri și rețete compensate, în vreme ce restul medicilor vor cere bani și pe consultații.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro