Programul Facilitarea inserţiei pe piaţa muncii pentru persoanele cu dizabilităţi a fost lansat în octombrie anul trecut şi are o durată de 36 de luni. Este cofinanţat cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU).
Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANPDCA), instituţia care se ocupă de derularea programului, anunţa în toamnă, pe site-ul oficial, că „7.000 de vouchere sunt disponibile pentru achiziţionarea de tehnologie asistivă”.
Puşi pe drumuri de birocraţie
Pe baza acestor vouchere, persoanele cu dizabilităţi pot acoperi o parte din costul protezelor sau al altor dispozitive care să-i ajute să-şi găsească un loc de muncă. Protezele pot fi achiziţionate doar dintr-o listă cu furnizori incluşi în program de ANPDCA.
Însă, după cum a constatat şi Ion Aurel Ghiţă, tânărul din reportajul Libertatea, înainte de a primi voucherul, e nevoie de multe drumuri şi de multe acte, de la Forţele de Muncă, de la medicul de familie, de la medicul specialist, de la DGASPC.
Într-un răspuns oficial pentru Libertatea, ANPDCA arată că, de la startul programului şi până pe data de 10 februarie, a primit doar 34 de cereri pentru voucher, de la DGASPC-urile din toată ţara.
Doar pentru 12 solicitări a fost constatată îndeplinirea condiţiilor de acordare a voucherelor.
Răspuns ANPDCA:
„Am publicat informaţii pe site”
Ion Aurel Ghiţă, care locuieşte în satul dâmboviţean Bilciureşti, a aflat de la Libertatea despre existenţa programului. Am întrebat conducerea ANPDCA despre metodele prin care a informat potenţialii beneficiari despre aceste vouchere.
În ceea ce priveşte informarea potenţialilor beneficiari cu privire la oportunităţile din cadrul proiectului acesta este un proces continuu şi care se realizează prin mai multe mijloace.
Răspuns ANPDCA:
ANPDCA susţine că a făcut programul cunoscut chemându-i la conferinţa de lansare pe reprezentanţii DGASPC-urilor şi AJOFM-urilor. De asemenea, „pe site-urile instituţiilor partenere în proiect, respectiv www.anopd.gov.ro şi www.anofm.ro, au fost publicate informaţii cu privire la implementarea proiectului, iar la sediile acestora au fost afişate materiale de promovare a proiectului”.
În perioada următoare vor fi realizate spoturi tv / audio, care se vor difuza la nivel naţional.
Răspuns ANPDCA:
„Un proiect gândit strâmb”
În emisiunea Adrianei Nedelea La Fix, şefa ANPDCA, Mădălina Turza, a declarat că va modifica regulamentul prin care persoanele cu dizabilități să obțină subvenții pentru cumpărarea protezelor.
Este un proiect gândit strâmb, adresat doar persoanelor cu handicap șomere, ceea ce este injust. Categoric, această prevedere va fi scoasă.
Mădălina Turza, preşedinte ANPDCA:
Iată mai jos răspunsul integral al ANPDCA la întrebările Libertatea, privind programul legat de acordarea voucherelor pentru achiziţionare de proteze şi tehnologie asistivă: