Claudiu Năsui, ministrul de resort, a declarat că nu va mai exista posibilitatea de a solicita bani pentru imobiliare, iar codurile CAEN vor fi extinse.

Oficialul a spus că există discuții în coaliție în acest sens. „În momentul acesta discutăm în coaliție reluarea acestei M3, să fie făcută pe baze corecte, fără proiecte imobiliare”, a spus Năsui, potrivit sursei citate.

Contactat de Libertatea, Năsui a spus că nu a fost luată până acum o decizie în coaliție. „Nu este final, este ce am propus”, a arătat ministrul.

De asemenea, Năsui a mai spus că vor fi eliminate și criteriile subiective de departajare, precum nivelul cofinanțării, aceasta urmând să fie înlocuită cu unele criterii precum numărul de angajați.

„Cei deja înscriși pot să reaplice la noul call, dacă alegem să facem lucrurile în felul acesta, iar dacă au reușit să fie eligibili prima oară, vor fi și acum”

Claudiu Năsui:

Scandalul de la Măsura 3

Reamintim, Măsura 3 a declanșat un imens scandal.

Prin această măsură se puteau obține maximum 200.000 de euro granturi pentru investiții. În total, programul oferă granturi de 550 de milioane de euro din fonduri europene.

Înscrierile au demarat în data de 3 decembrie și s-au închis în 29 ianuarie.

Până la închiderea aplicărilor s-au înscris 27.736 de firme pe platforma realizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), conform datelor oficiale.

Numai că cea mai mare parte a proiectelor câștigătoare s-a concentrat în ultimele două zile.

Procentul de cofinanțare și achizițiile imobiliare, marile probleme

Libertatea a scris că există suspiciuni de fraudă și că antreprenorii ar fi beneficiat de informații din interior privind procentul minim de cofinanțare necesar pentru ca proiectele să fie declarate câștigătoare, iar multe proiecte înscrise sunt imobiliare.

În regiunea Cluj, peste 80% din firmele eligibile au depus proiectele în ultimele două zile înainte de expirarea termenului, adică 28 și 29 ianuarie, iar procentul minim de cofinanțare a fost de 61%.

Ministrul Năsui a scris la rândul său pe Facebook că 68% din firmele câștigătoare la nivel național sunt înscrise în ultimele două zile înainte de expirarea termenului, iar peste 50% sunt achiziții imobiliare.

Plângere penală la DNA

Năsui a făcut plângere penală la Direcția Naționlă Anticorupție (DNA), în vreme ce premierul Florin Cîțu a trimis Corpul de Control la Ministerul Economiei.

În timp ce Năsui vrea reluarea programului de la zero, mai mulți lideri liberali se opun.

 
 

Urmărește-ne pe Google News