PSD-ALDE vrea modernizarea legislaţiei privind sistemul judiciar, pentru a împiedica „apariţia exceselor sau abuzurilor din partea acestei puteri ale statului”
În program se precizează că PSD și ALDE își propun modernizarea legislaţiei privind sistemul judiciar, pentru a împiedica „apariţia exceselor sau abuzurilor din partea acestei puteri ale statului”.
Ei vorbesc și despre ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare în actualul mandat al Comisiei Europene, îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare sunt câteva dintre obiectivele stabilite în Programul de guvernare pentru perioada 2018-2020 propus de PSD-ALDE.
„Avem în vedere modernizarea legislaţiei privind sistemului judiciar, astfel încât acesta să fie asemănător cu cele din statele membre ale UE, împiedicând astfel apariţia exceselor sau abuzurilor din partea acestei puteri ale statului. Şi în sistemul judiciar vom aplica aceleaşi principii descrise la mediul de afaceri, în sensul în care vom susţine necesitatea dezbaterii şi adoptării unui moment de reînceput înaintea intrării în anul centenar. Vom aplica de îndată deciziile CCR care nu au fost preluate în legislaţia românească şi vom transpune prevederile din directivele europene”, se arată în Programul de guvernare.
Guvernul îşi propune realizarea unei „analize riguroase” la nivelul penitenciarelor, care vizează elaborarea unui program de măsuri imediate de natura legislativă şi administrativă, urmând a fi puse în aplicare măsurile cuprinse în memorandumul/foaia de parcurs pentru realizarea cerinţelor hotărârii pilot, pronunţată de către CEDO, cu privire la condiţiile necorespunzătoare din penitenciare.
Măsuri amânate: Codului Economic al României, neimpozitarea venitului medicilor, eliminarea impozitului pentru tractoare și utilaje, legea sănătății
Programul de guvernare asumat de Viorica Dăncilă cuprinde mai multe amânări a unor promisiuni făcute, în urmă cu șase luni, de un alt premier de la PSD, Mihai Tudose: Codului Economic al României, care avea ca termen 1 iulie 2018. În programul guvernului condus de Viorica Dăncilă, nu mai apare cu termen de finalizare în noul program.
De asemenea, se amână neimpozitarea venitului pentru medici, cu un an. Tot cu un an a fost amânată introducerea eliminării impozitului pentru tractoare şi utilaje agricole, de la 1 ianuarie 2018 la 1 ianuarie 2019.
Legii sănătăţii, care trebuia să intre în vigoare la 31 decembrie 2017, se prelungește până la 31 decembrie 2018.
Majorarea pensiei minime de la 520 lei la 640 lei, care trebuia să între în vigoare la începutul acestui an, se aplică începând cu 1 iulie 2018. Și tot cu o jumătate de an a fost amânată şi contractarea studiilor de prefezabilitate pentru toate cele nouă spitale, opt regionale şi unul republican, de la 31 decembrie 2017, la 1 iulie 2018.
Coaliția PSD-ALDE promite și ”asigurarea dotării minime a cabinetelor medicilor de familie şi includerea acestora în programe de formare profesională, astfel încât să se elimine fenomenul prin care foarte mulţi pacienţi aglomerează secţiile de primiri urgenţe”.
Un proiect prioritar, asumat de Gabriela Firea, este Spitalul republican din Bucureşti, care va fi organizat ca centru de urgenţă-excelenţă şi cercetare, pe toate specialităţile, ar urma să aibă peste 2.500 paturi, 30 clinici, 2-5 centre de cercetare, echipamente de ultimă generaţie.
Adiacent acestui spital, se va construi un campus medical, care va include facilităţi (şcoală, grădiniţă, magazine etc) pentru cadrele medicale, dar şi facilităţi de cazare pentru însoţitorii bolnavilor (hotel – minim 2.000 de locuri), costul estimat ar fi 1,1 miliarde euro, spun cei de la PSD.
Citește și: Valentin Popa, ministrul propus pentru Educație, a făcut greșeli gramaticale. A tăiat „pamblica” / VIDEO
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!