Majestatea Sa Margareta i-a rugat, la începutul lunii octombrie, pe cei care vor aduce flori să aleagă doar flori albe, ca omagiu adus Reginei-Mamă Elena. Familia Regală anunţă doliu pentru zilele de 18, 19 şi 20 octombrie”, a transmis Casa Regală, potrivit Agerpres.
Astfel că, vineri, 18 octombrie, ora 12,00, la Aeroportul Internaţional Otopeni, Regina Elena va fi repatriată.
La aeroport va avea loc un ceremonial militar şi religios, la care vor fi prezenţi Custodele Coroanei Române, Margareta, membri ai Familiei Regale, reprezentanţi ai instituţiilor statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai Corpului Diplomatic şi ai altor confesiuni şi religii din România. Publicul nu va avea acces la ceremonie.
În intervalul orar 12,45 – 16,00, cortegiul funerar se va deplasa de la aeroport la Curtea de Argeş, pe ruta Chitila (ora 13,00), Titu (ora 13,45), Găeşti (ora 14,10), Topoloveni (ora 14,40), prin centrul municipiului Piteşti (intrare în oraş la ora 15,05) şi prin centrul municipiului Curtea de Argeş (intrare în oraş la ora 16,00), precizează sursa citată.
Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei
Sicriul Reginei Elena va fi depus în Catedrala istorică Episcopală şi Regală vineri, 18 octombrie, la ora 16,45; începând cu ora 17,15, publicul se va putea închina şi reculege la catafalc.
Şi sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 8,00 la ora 10,00, va continua pelerinajul la catafalcul Reginei Elena.
În aceeaşi zi, la ora 12,00, va fi oficiată slujba de înmormântare, în Catedrala istorică Arhiepiscopală şi Regală. Publicul va avea acces în parcul catedralei.
La ora 12,40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală unde, la ora 13,00, va avea loc ceremonia de reînhumare. Publicul va avea acces pe platforma din faţa Noii Catedrale(…), potrivit sursei citate.
A fost sora Regilor George al II-lea, Alexandru şi Pavlos ai Greciei
„La 3 mai 1896, a venit pe lume, la Palatul Tatoi, lângă Atena, Regina-Mamă Elena a României, mama Regelui Mihai I. Alteţa Sa Regală Principesa Elena a Greciei şi a Danemarcei a fost fiica Regelui Constantin I al elenilor şi a Reginei Sofia (născută Principesă Imperială a Prusiei). A fost sora Regilor George al II-lea, Alexandru şi Pavlos ai Greciei.
S-a căsătorit la Atena, la 10 martie 1921, cu Principele Moştenitor Carol, de care a divorţat la 21 iunie 1928. În 1940 a devenit regina-mamă a României. A murit în ziua de 28 noiembrie 1982, la Lausanne.
Spre deosebire de Regele Mihai I, Regina Elena nu a şi-a mai revăzut niciodată ţara”, se arată într-un text publicat pe blogul oficial al Familiei regale a României.
Programul funeraliilor Reginei Elena, în detaliu
Vineri, 18 octombrie 2019
Ora 11.00 – Aterizarea aeronavei militare pe Aeroportul Internațional Otopeni. Aeronava se va deplasa și se va opri în fața Salonului Oficial.
Ora 11.00 – Majestatea Sa Margareta, ASR Principele Radu, ASR Principesa Sofia și ASR Principesa Maria vin din Salonul Oficial spre scaunele de pe tarmac.
Ora 11.10 – 11.10 – Avionul ajunge în poziția de oprire, în fața Salonului Oficial.
Ora 11.10 – ÎPS Mitropolitul Iosif, dl. Secretar de Stat Victor Opaschi, dl. av. Ioan Luca Vlad, dna. Constanța Iorga (membri ai Casei Majestății Sale) coboară din avion pe trapa din spate.
Ora 11.10 – Opt militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” scot sicriul din aeronavă. Semnal lung de trompetă “Atențiune!”.
Ora 11.13 – Așezarea sicriului acoperit cu stindardul regal pe catafalc. Înaintea sicriului purtat de cei opt militari ai Brigăzii 30 Gardă va merge un militar ce poartă crucea de lemn şi va fi urmat de un militar care duce coroana rotundă de flori. Cei opt militari așază sicriul pe catafalc, militarul plaseză crucea la capul sicriul, iar ultimul militar plasează coroana de flori pe sicriu.
Ora 11.15 – Se intonează Imnul Național.
Se deplasează de la scaunele lor, spre catafalc, pe rând, reprezentanții cultelor religioase. Se înclină în fața catafalcului, apoi revin la locurile lor. Ordinea va fi următoarea:
Ora 11.17 – Deplasarea spre catafalc a reprezentanților Bisericii Romano-Catolice.
Ora 11.18 – Deplasarea spre catafalc a reprezentanților Bisericii Greco-Catolice.
Ora 11.19 – Deplasarea spre catafalc a reprezentanților Cultului Mozaic.
Ora 11.20 – Deplasarea spre catafalc a reprezentanților Cultului Musulman.
Ora 11.21 – Scurtă slujbă religioasă oficiată de ÎPS Mitropolitul Nifon, ÎPS Mitropolitul Iosif, alături de soborul de preoți.
Ora 11.35 – Se intonează Imnul Regal.
Ora 11.40 – Așezarea sicriului de către cei opt militari ai Brigăzii 30 Gardă în mașina mortuară, alături de crucea de lemn și coroana rotundă de flori.
Ora 11.43 – Semnal lung de trompetă “Stingerea!”.
Ora 11.45 – Deplasarea convoiului de mașini spre Palatul Elisabeta.
Ora 12.00 – Sosirea cortegiului funerar la Palatul Elisabeta.
Ora 12.03 – Militarii Brigăzii 30 Gardă preiau sicriul, crucea și coroana de flori.
Ora 12.05 – Așezarea sicriului acoperit cu stindardul pe catafalcul din Sala Regilor. Înaintea sicriului purtat de cei opt militari ai Brigăzii 30 Gardă va merge un militar ce poartă crucea de lemn şi va fi urmat de un militar care duce coroana rotundă de flori. Cei opt militari așază sicriul pe catafalc, militarul plaseză crucea la capul sicriul, iar ultimul militar plasează coroana de flori pe sicriu.
Ora 12.07 – Familia Regală intră în Sala Regilor și iau loc pe scaune.
Ora 12.10-12.30 – Reculegerea Familiei Regale la catafalcul Reginei-Mamă Elena în Sala Regilor. Moment cu caracter privat. Transmisiunea TVR din Sala Regilor va fi întreruptă.
Ora 12.30 – 12.45 – Scurtă slujbă religioasă în Sala Regilor. Transmisiunea TVR din Sala Regilor va fi reluată.
Ora 12.45 – Militarii Brigăzii 30 Gardă preiau crucea de lemn, coroana de flori și sicriul. Crucea, coroana albă de flori și sicriul sunt puse în mașina mortuară. Familia Regală merge la mașinile pregătite de plecare.
Ora 12.48 – Deplasarea cortegiului funerar spre Curtea de Argeș, pe traseul Chitila (13.00) – Titu (13.45) – Găești (14.10) – Topoloveni (14.40) – Pitești (15.05).
Ora 16.00 – Sosirea cortegiului funerar la Curtea de Argeș, în dreptul Noii Catedrale. Mașinile se vor opri în fața Noii Catedrale, iar Familia Regală se va da jos din mașini și vor urma sicriul pe jos până la Vechea Catedrală.
Ora 16.05 – Mașina mortuară oprește în fața Vechii Catedrale. Opt militari de la Batalionul 33 Vânători de Munte Posada din Curtea de Argeș vor purta sicriul din mașină în catedrală, apoi va fi așezat pe catafalc, cu crucea de lemn, stindardul Reginei mamă și coroana rotundă cu flori albe.
Ora 16.15 – 16.30 – Momentul cu caracter privat în Vechea Catedrală. Fără accesul presei. După ora 17.00, publicul poate veni să se închine la catafalc.
Sâmbătă, 19 octombrie 2019
Ora 11.55 – Sosirea Familiei Regale la Noua Catedrală din Curtea de Argeș. Vor merge pe jos până la Vechea Catedrală, în ordinea de precădere: Majestatea Sa Margareta, ASR Principele Radu, ASR Principesa Sofia, ASR Principesa Maria alături de ASR Ducele Amedeo de Aosta, ASR Principesa Mafalda (fiica Ducelui De Aosta) și Lord Peter Rosslyn (Șeful Casei Alteței Sale Regale Principelui de Wales și Ducesei de Cornwall).
Ora 12.00 – 12.30 – Slujba de înmormântare oficiată de ÎPS Mitropolitul Nifon, ÎPS Mitropolitul Iosif, ÎPS Mitropolitul Varsanufie, ÎPS Mitropolitul Calinic.
Ora 12.30 – 12.45 – Procesiune militară și religioasă de la Catedrala Episcopală și Regală la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală, în următoarea ordine: Militarii brigăzii 30 Gardă – Un militar va purta crucea de lemn, alt militar va purta coroana de flori și alți opt militari vor purta sicriul. Urmează Familia Regală.
Ora 12.45 – 12.55 – Ceremonia îngropării în Pridvor. Participă doar Familia Regală română. La momentul intrării sicriului în criptă, 21 de focuri de armă. Pe executarea acestui moment, Muzica Militară va intona Imnul Național (prima strofă și refrenul) și Imnul Regal (prima strofă și refrenul). La final, se va auzi semnalul din trompetă “Stingerea”.
Ora 13.00 – Majestatea Sa iese din Catedrală cu stindardul Reginei-mamă împăturit și îl dă în grijă Aghiotantului Regal. Stindardul va fi expus ulterior la Săvârșin, în Muzeul Regal.
Ora 13.05 – Încheierea ceremoniilor funerare.