Trump: Președintele Iohannis va câștiga lupta împotriva corupției din România, SUA susține puternic această luptă

UPDATE ora 22.30 Președintele SUA, Donald Trump a declarat că SUA susține puternic pe români și lupta împotriva corupției.

”Îl susținem pe președinte, face o treabă remarcabilă, este popular. Știm cu toții ce ce se întâmplă și el va câștiga această luptă împotr0iva corupției”, a spus Trump.

Întrebat dacă este o problemă pentru investitorii din SUA, această corupție, Donald Trump a menționat că sunt mulți investitori americani care merg în România și în investesc și fac acest lucru de câțiva ani. ”Sunt progrese mari. Oamenii iubesc România”, a mai spus președintele SUA, în finalul declarației de presă.

UPDATE ora 22.20 Klaus Iohannis a declarat în cadrul declarației de presă că NATO este bazată pe valori, dar este în cele din urmă o alianță militară, iar cheltuielile militare sunt foarte importante.

”Trebuie să cheltuim bani pentru apărare, și toată lumea în Alianță trebuie să cheltuiască bani, iar acest lucru înseamnă împărțirea poverii. Unora le place, altora nu, dar trebuie să facem acest lucru. Nu ca scop în sine dar trebuie să rămânem puternici și să ne apărăm națiunile”, a afirmat președintele României.

La rândul său, președintele SUA, Donald Trump s-a referit la reproșurile pe care le-a făcut unor state membre NATO, care nu au plătit de mulți ani contribuțiile în cadrul Alianței.

”Trebuie să mergem în urmă și să spunem: Cum ar fi să vă plătiți datoriile? Trebuie să facem NATO putenic și nu putem continua ca în trecut. Am spus, nu ați plătit anul acesta, dar ce se întâmplă cu ce nu ați plătit anii trecuți? Poate ar trebui să plătiți pentru toți acei ani”, a comentat Donald Trump discuțiile din cadrul Summit-ului de la Bruxelles.

Trmp: Angajez SUA față de Articolul 5 al Tratatului Nord Atlantic

Totodată, Trump a afirmat explicit angajamentul SUA faţă de Articolul 5 al Tratatului Nord Atlantic, prin care toate statele membre sunt solidare cu oricare membru atacat.

„Angajez Statele Unite şi le-am angajat deja, dar angajez Statele Unite faţă de Articolul 5, şi cu siguranţă suntem acolo pentru a apăra, şi acesta este unul din motivele din care vreau oamenii să se asigure că avem o forţă foarte, foarte puternică, plătind câţi bani e nevoie pentru a avea această forţă. Dar – da, absolut, aş fi angajat faţă de articolul 5′, a spus Donald Trump.

Întrebarea menţionase îngrijorările statelor de pe flancul estic al NATO, inclusiv România, care „consideră Rusia o ameninţare la adresa securităţii şi păcii în regiune”.

Iohannis: Problema ridicării vizelor este foarte importantă pentru noi, pentru români

UPDATE ora 22.10 Președintele Klaus Iohannis a declarat, în cadrul declarației, că problema ridicării vizelor este foarte importantă pentru țara noastră.

”Am menționat acest lucru, și în celelalte întâlniri pe care le-am avut, pentru că este important pentru noi, românii. Vin mulți români în SUA, ca turiști, dar și pentru afaceri. Cei care vin pentru afaceri  trebuie încurajați, problelma este foarte importantă și sperăm că vom avansa în acest subiect”, a spus Klaus Iohannis.

”Nu am discutat problema vizelor”, a spus președintele SUA, Donald Trump, adăugând că va exista această discuție.

UPDATE ora 22.00 Președintele Klaus Iohannis a declarat că Parteneriatul României cu SUA a modelat România, și România este așa cum o vedem astăzi, o democrație solidă, cu creștere economică, care stă alături de trupele americane în Irak și Afganistan.

”Acest parteneriat a contribuit mult la România de astăzi. Cred că acest parteneriat nu numai că trebuie să continue, ci trebuie să devină și mai puternic, și să definească relațiile noastre bilateriale”, a spus Klaus Iohannis, în declarația comună susținuă la Casa Albă, alături de președintele Donald Trump.

Trump: Mulțumesc poporului român pentru contribuția la lupta comună împotriva amenințării terorismului

UPDATE ora 21.50 ”Este o onoare să urez bun venit unui prieten atât de bun. Americanii și românii împărtășesc aceleași valori, sunt țări mândre. Astăzi, reafirmăm și sărbătorim Parteneriatul strategic care a început acum mai bine de 20 de ani. Vizita dumneavoastră vine într-un moment important, nu numai în această parte a lumii dar și pentru toate națiunile responsabile”, a spus Donald Trump, în declarația de presă comună susținută la Casa Albă cu președintele Klaus Iohannis.

”Mulțumesc poporului român pentru contribuția la lupta comună și împotriva amenințării terorismului. România este un membru foarte valoros al coaliției împotriva ISIS, și este al patrulea mare contributor de trupe în Afganistan. Amercica îi onorează pe românii care și-au pierdut viața în aceste teatrele de conflict”, a mai declarat Donald Trump.

El a continuat: „Fac apel către toate naţiunile să nu mai susţină terorismul şi să nu îi mai susţină pe oameni să ucidă alţi oameni, trebuie oprită finanţarea terorismului, trebuie să oprim crimele”, a spus preşedintele Statelor Unite în conferinţa de presă comună cu Klaus Iohannis.

”Relațiile noastre au fost bune dar acum sunt mai puternice decât oricând” a declarat Trump, în final.

Președintele SUA a apreciat ”angajamentul României că își va crește cheltuielile pentru apărare. ”Sperăm că și alte state NATO vor face acest lucru, a mai spus Donald Trump.

UPDATE ora 21.30 Peşedintele american, Donald Trump, a declarat în debutul discuţiilor cu președintele României, Klaus Iohannis, că relaţia dintre SUA şi România este una excelentă.

„Este o onoare să vă avem aici, un aliat de încrede, o ţară minunată, o relaţie excelentă”, a spus Donald Trump, în Biroul Oval. La rândul său, preşedintele Iohannis s-a declarat onorat să se afle la Casa Albă. „Este o mare plăcere şi o onoare să mă aflu aici. Aştept cu nerăbdare să discutăm despre Parteneriatul nostru”, a spus președintele României. Donald Trump a replicat: „Da, un Parteneriat măreţ”.

UPDATE ora 21.00 Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Casa Albă, unde a fost așteptat la North Entrance Hall, de președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump. Întâlnirea va dura aproximativ 45 de minute, și va cuprinde o discuție tete-a-tete, în Biroul Oval și convorbiri oficiale. Șeful statului, Klaus Iohannis este însoțit de ambasadorul României în SUA, George Maior.

https://twitter.com/CBSNews/status/873239744070791168

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

UPDATE ora 20.00 Declarația de presă comună a președintelui SUA, Donald Trump, și a președintelui României, Klaus Iohannis, va fi trasnmisă în direct pe calanul de Youtube al Casei Albe.

UPDATE ora 9.10 Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis va susține o declarație de presă comună cu Preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump, la ora 14.00 ora locală.  Declarația va avea loc la Casa Albă, în Rose Garden. Inițial, în programul oficial era doar întâlnirea din Biroul Oval și convorbirile oficiale dintre cei doi președinți. Programul a fost updatat vineri dimineața.

Potrivit programului oficial anunțat de Administrația Prezidențială, șeful statului va avea, anterior, o întâlnire cu Rex Tillerson, Secretar de Stat. La ora 14.00, ora locală, va avea loc sosirea la Casa Albă și primirea de către Preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump a președintelui Klaus Iohannis și a soției sale.

Evenimentul va avea loc la Casa Albă, la intrarea de Nord. Cei doi șefi de stat vor semna în Cartea de Onoare, în Camera ”Roosevelt” iar apoi vor avea convorbiri tete-a-tete, în Biroul Oval de la Casa Albăș
Vor urma Convorbiri oficiale cu Preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump și apoi ceremonia prin care președintele Klaus Iohannis va părăsi Casa Albă. Președintele României va susține o declarație de presă, la sediul Ambasadei României la Washington, după primirea de la Casa Albă, mai anunță Administrația Prezidențială.

Președintele, despre întâlnirea cu Donald Trump: Este ”extrem, extrem de importantă”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Washington, că întâlnirea pe care o va avea vineri cu preşedintele SUA, Donald Trump, este extrem de importantă”.
”Este o întâlnire extrem, extrem de importantă şi, pe bună dreptate, lumea are aşteptări mari. Eu îmi doresc foarte mult să avem un prim contact foarte bun cu preşedintele Trump. Vreau să îl conving ca împreună să facem parteneriatul mai solid, mai profund”, le-a declarat Klaus Iohannis jurnaliştilor, la Ambasada României în SUA, unde s-a întâlnit cu reprezentanții comunității românilor din această țară.

Culisele vizitei oficiale a șefului statului în SUA: Prima deplasare fără delegație de presă; Transportul, cu un avion închiriat

Președintele Klaus Iohannis a mers în Statele Unite ale Americii cu un avion închiriat de la TAROM. De altfel, delegația șefului statului este restrânsă. Președintele este însoțit de câțiva consilieri și de prima doamnă, Carmen Iohannis.

Vizita oficială a fost anunțată din scurt, în miezul nopții, pe 1 iunie. Reprezentanții instituțiilor de presă au fost nevoiți să se deplaseze pe cont propriu în Statele Unite ale Americii, pentru că, pentru prima dată, președintele s-a deplasat fără o delegație de presă oficială.

Citește și: Iohannis, vizită oficială în SUA; Când a avut loc ultima vizită a unui șef de stat român în SUA și câți președinți americani au venit în România

Administrația Prezidențială a facilitat acordarea în timp util a vizelor pentru jurnaliștii care au dorit să meargă în SUA. Iar Ambasada României în SUA i-a ajutat pe reprezentanții mass-media cu transportul la diversele acțiuni oficiale ale președintelui Klaus Iohannis.

Și la ultimul Summit NATO de la Bruxelles, de pe 25 mai, când s-a inaugurat noul sediu al Alianței și la care a participat, în premieră, președintele SUA, Donal Trump, presa din România a mers pe cont propriu pentru a acoperi mediatic acest eveniment.

Nu este prima deplasare în SUA a unui șef de stat cu un avion închiriat. Președintele Iohannis a mers în 2016 la Summit-ul NATO, tot cu o aeronavă închiriată, dar atunci a mers și presa cu delegația oficială. Și fostul președinte Traian Băsescu s-a deplasat în ultimul mandat cu aeronave închiriate, după retragerea de pe ”piață” a bătrânei aeronave prezidențiale Boeingul 707, înmatriculată YR-ABB și botezată Carpați.

Aeronava fusese cumpărată în timpul regimului comunist, în 1974,  și a fost folosită ca mijloc de transport al președintelui român până în 2010. Atunci, spunea șeful statului, acea aeronavă de 38 de ani nu a mai putut fi reparată din lipsă de fonduri. ”Ce folosesc eu de la TAROM este un avion pe care îl închiriem charter, dacă vreţi, nu este o aeronavă la dispoziţia preşedintelui României”, afirma Băsescu, în 2013.

Cumpărarea aeronavei pentru demnitari așteaptă, după ce MApN-ul a preluat procedura de achiziție

Problema transportului demnitarilor este veche. De mulți ani, atât președintele României cât și premierul și alți demnitari din stat folosesc aeronave închiriate sau avioanele de linie, pentru deplasările oficiale.

În 2016 părea că achiziția unei aeronave pentru demnitari a intrat în linie dreaptă. Premierul Dacian Cioloș decidea atunci înfiinţarea unei Comisii speciale care să se ocupe de întreaga procedură, astfel încât avionul să fie cumpărat până la sfârşitul anului.

Comisia pentru achiziţionarea unui avion destinat zborurilor speciale, inclusiv deplasărilor preşedintelui sau ale altor demnitari, a devenit operaţională pe 25 mai şi a fost condusă iniţial de ministrul Transporturilor, comisia având în componenţă reprezentanţi ai Cancelariei premierului, Preşedinţiei, Ministerului Finanţelor, MApN, MAE, ANAP, SRI, SIE, STS, RA-APPS şi ai Autorităţii Aeronautice Civile Române.

Ulterior, Ministerul Apărării a fost însărcinat să conducă această comisie, iar de atunci nu s-a mai întâmplat nimic.

Închirierea unei aeronave TAROM pentru deplasările oficiale costă mulți bani pe care Administrația Prezidențială îi plătește din bugetul instituției. De exemplu, prima deplasare externă a președintelui Klaus Iohannis, la Bruxelles, cu un avion închiriat de la TAROM, a costat 49.000 de euro, potrivit Administrației Prezidențiale. Iar suma diferă în funcție de țara unde se deplasează și de mărimea delegației oficiale.

Presedintele Iohannis a avut, încă de la începutul mandatului, mai multe vizite externe. În primul an, șeful statului a fost de două ori în Italia, în Germania, Austria, Franța, Spania, Polonia sau Croația. În majoritatea vizitelor oficiale, presedintele a fost insoțit și de Prima Doamnă, Carmen Iohannis.

În 2016, Guvernul a majorat bugetul Administrației Prezidențiale, care a primit peste zece milioane de lei pentru „acțiuni externe”. Inițial, Iohannis primise un buget pentru deplasări externe de 4,9 milioane de lei, cu aproximativ 10% mai mult decât Traian Băsescu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News