38 de elevi de la Școala nr.40 din Galați au ajuns, joi dimineața, la spital, acuzând dureri de burtă și stare de vomă după ce au consumat laptele primit în timpul orelor. Cazul nu este singular. În ultimele zile, opt copii din Dragoslavele, Argeș, și 19 micuți de la o instituție de învățământ din Pechea, Galați, au ajuns din băncile școlii direct la medic, cu toxiinfecție alimentară tot din cauza laptelui primit la cursuri. Atât părinții, cât și parlamentarii doresc înlocuirea programului ”Laptele și cornul”, cu unul mai sănătos și mai sigur.
Evenimentele recente au produs un val de îngrijorare în rândul părinților, care nu mai vor ca micuții lor să consume laptele primit la școală, mai ales având în vedere că de multe ori copiii le-au spus că acesta avea un gust ciudat și că au preferat să îl arunce. Mai mult, și aleșii țării cred că a venit timpul ca programul ”Laptele și cornul”, pe care îl consideră nesănătos și ineficient, să fie înlocuit cu unul mai bun.
Aceste alimente primite de elevi încurajează un mod de viaţă. Mâncarea trebuie diversificată, dacă este posibil, să fie şi o mâncare proaspăt caldă, eventual și un fruct sau un pahar de suc natural. Acest program nu contribuie la combaterea obezităţii în rândul copiilor, fenomen ce afectează tot mai mult si România. Este adevărat că, în anumite zone, acest program rămâne un factor de împiedicare a abandonului şcolar. Sunt însă și zone unde se transformă în risipă”, consideră Raluca Turcan.
Deputatul PNL propune programul ”Masa la școală”, prin care să se ofere elevilor mâncare mai diversificată și sănătoasă.
Pentru a preîntâmpina probleme similare celor apărute zilele trecute, acesta spune că trebuie asigurate trei condiții esențiale: verificarea minuţioasă a produselor, sancționarea aspră a celor ce nu respectă normele de calitate și predarea educaţiei pentru sănătate în şcoli pentru a scădea riscul îmbolnăvirilor datorate necunoaşterii sau nerespectării normelor elementare de igienă.
”Încurajez părinții ai căror copii suferă să acționeze în judecată autoritățile publice implicate! Respectarea regulilor trebuie să înceapă de undeva și dacă stăm inerți va fi doar ”un alt caz”” , ne-a spus liberala Diana Tușa.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!