Românii care vor să-și cumpere o locuință prin intermediul Programului Noua Casă 2021 își pot depune începând de vineri dosarele la bănci, informează Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, pentru ediția din acest an a programului, Guvernul a alocat un plafon de garantare în valoare de 1,5 miliarde de lei (circa 300 de milioane de euro)

Care sunt băncile participante la program

Plafonul va fi distribuit cu acordul Ministerului Finanţelor, urmând ca aplicaţia informatică să fie deschisă pentru cele 14 bănci participante în program: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank şi Alpha Bank.

Directorul general al FNGCIMM, Dumitru Nancu, a menţionat că plafonul de garantare existent în acest an acoperă solicitările a peste 18.000 de aplicanţi.

„Programul Noua Casă îşi păstrează şi în anul 2021 principalele avantaje majore, faţă de orice alt credit ipotecar: avansul minim, dobânda avantajoasă şi garanţia de stat. Plafonul de garantare pe care îl avem la dispoziţie anul acesta va răspunde solicitărilor a peste 18.000 aplicanţi în program”, a declarat Dumitru Nancu.

Care e valoarea maximă a creditului

Potrivit Ghidului lansat de Fondul Naţional de Garantare, plafonul de garantare la Noua Casă 2021 se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului pe care îl poți accesa este de:

  • 66.500 de euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 70.000 de euro, avansul solicitat fiind de 5%
  • 119.000 Euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat este de 15%.

Dobând este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) la care se adaugă o marjă fixă de maxim 2%.

Dacă doriți să aplicați pentru un credit Noua Casă, trebuie să vă încadrați în una dintre cele două situații:

  • fie nu dețineți în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință, indiferent
    de modul în care a fost dobândită;
  • fie dețineți în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp, dar care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă.

Programul nu are limită de vârstă şi poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață, dacă îndepliniți amândoi criteriile de eligibilitate ale Programului.

Dacă unul dintre soți este sau a fost beneficiar al Programului, cu consultanță din partea băncii, există posibilitatea de a accesa creditul Noua Casă doar soțul care îndeplineşte condiția legată de accesarea unei singure locuințe în cadrul Programului şi care va avea calitatea de împrumutat, celălalt având doar calitatea de garant/ coplatitor, informează Ghidul.

Garantul, persoana fizică, soț/soție al/a beneficiarului, este parte semnatară a contractului de garantare, are calitatea de co/proprietar al locuinței achiziționate în cadrul Programului, îşi asumă toate obligațiile şi beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi beneficiarul.

Programul Noua Casă diferențiază locuințele în funcție de preț în contextul cerințelor legate de categoria locuinței, avansul minim obligatoriu şi procentul maxim de garantare astfel:

  • cu un preț de maxim 70.000 euro – majoritatea locuințelor achiziționate prin Program, noi, vechi sau consolidate. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 5% iar procentul maxim de garantare de 50%.
  • cu un preț cuprins între 70.001 Euro -140.000 Euro – locuințe NOI, inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de onstrucții s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.
    Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 15% iar procentul maxim de garantare de 60%.

Programul permite şi achiziționarea unei proprietăți cu o valoare ce depăşeşte 140.000 euro cu condiția achitării diferenței din surse proprii.

Care sunt costurile

Pentru a afla costurile exacte ale unui credit Noua Casă este necesar să soliciți informații băncii, informează Fondul de Garantare. Trebuie să fiții pregătit financiar pentru a acoperi următoarele:

  • Avansul minim obligatoriu– 5% dacă locuința nu depășește 70.000 euro sau 15% dacă are un preț cuprins între 70.001-140.000 euro, calculat în lei la cursul valutar din ziua analizei.
  • Depozitul colateral– reprezentând contravaloarea a 3 rate de dobândă, constituit pentru garantarea dobânzii.
  • Dobânda – IRCC +max. 2% (IRCC=Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor).
  • Comisionul anual de garantare către FNGCIMM – stabilit anual de MFP şi calculat la sold.
  • Pentru locuințele de până în 70.000 euro, comisionul se aplică la 50% din soldul creditului, iar pentru cele ce trec de 70.000 euro, comisionul se aplică la 60% din soldul creditului.
  • alte costuri: prima de asigurare a imobilului, taxele notariale pentru cumpărarea locuinței.

Mai multe informații, aici.

foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News