Formaţiunea lui Cioloş susține și declanșarea unei dezbateri publice pentru punerea în aplicare a referendumului pentru reducerea numărului de parlamentari.
„Ne propundem să susținem în mod clar și ferm, dacă vom avea o majoritate în Parlament, rezultatul referendumului, care a fost validat de altfel de Curtea Constituțională și care prevede un parlament cu 300 de parlamentari. Tot Curtea Constituțională a sugerat că un astfel de Parlament, format din 300 de parlamentari, să continue să fie bicameral. În mod clar intenționăm să susținem politic acest demers. Cred că este important să vedem care este modalitatea cea mai bună de structurare a acestui Parlament cu 300 de parlamentari pentru ca el să fie mai eficient“, a explicat Dacian Cioloș.
În luna martie, Dacian Cioloş a depus actele pentru înregistrarea noului său partid politic, numit ”Miscarea România Impreună”. Logo-ul partidului va fi ”RO+”. Prezentarea s-a făcut doar pentru simpatizanții partidului, fără prezența presei.
Prună: Ministrul Justiţiei să nu mai aibă niciun rol în numirea Procurorului General al României
Fostul ministru al Justiției în Guvernul Cioloș, Raluca Prună, a declarat că Mișcarea România Împreună (RO+) va susține revenirea la modelul de dinainte de 2005, când Consiliul Superior al Magistraturii făcea propunerile de numire în funcție pentru procurorul general, iar ministrul Justiției nu avea niciun rol.
Potrivit Ralucăi Prună, demersurile din ultimii doi ani ale coaliţiei PSD-ALDE au vizat „destructurarea şi readucerea Justiţiei la nivelul anilor 90, când am început demersul aderării UE“.
„Ceea ce propunem noi este resetarea completă a jocului prin abrogarea experimentului judiciar pe care modificările legilor Justiţiei îl reprezintă. Cerem întoarcerea la un proiect din 2016, care nu e al Guvernului Cioloş, ci un proiect la care s-a lucrat cu trei ani înainte de CSM-ul în funcţie la acea dată. A fost un proiect în legătură cu care CSM-ul de atunci a consultat întreaga magistratură, toate instanţele din România”, a declarat Raluca Prună referitor la reformarea legilor justiției plecând de la proiectul realizat în 2016 de Guvernul tehnocrat.