Guvernul va subvenționa 50% din cheltuielile angajatorilor pe o perioadă de 3 ani de zile, cu condiția ca aceștia să ofere tinerilor angajați un salariu minim de 2.500 de lei brut pentru o perioadă de minim 5 ani, se arată într-un proiect al Ministerului Muncii.
Cum va funcționa Programul Primul salariu
”Programul Primul salariu are în vedere stimularea tinerilor absolvenţi deţinători ai unei licenţe de învăţămant superior acreditat, prin garantarea unui salariu de încadrare de 2.500 lei brut timp de trei ani şi prin subvenţionarea angajatorului cu 50% din cheltuiala salarială, cu menţinerea angajării timp de 5 ani. La această oră specialiștii ministerului lucrează de zor la acastă lege, în așa fel încât, în trimestrul al 3-lea actul normativ să poată ajunge în Parlament pentru a fi votat. Cred că este bine să ne păstrăm specialiștii în țară”, ne-a spus ministrul Muncii și Echității Sociale, Lia Olguța Vasilescu (foto).
Nici cei care vor absolvi doar liceul sau o școală de meserii nu au fost uitați de către autoritățile române. Conform unor surse din Ministerul Muncii, la această oră se lucrează la o lege prin care, absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat și cei de școli de meserii vor avea la angajare o leafă cuprinsă între 1.500 și 2.000 de lei, tot pentru o perioadă de 5 ani.
”Pe lângă faptul că majoritatea absolvenților de facultate aleg să muncescă peste hotare, nu în meseria lor, ci în cu totul alte domenii, în țara noastră e o lipsă acută de meseriași. Nu mai avem ospătari calificați, tinichigii, mecanici auto sau alte meserii de tradiție dar și foarte utile. Trebuie să le oferim și acestor tineri un salariu decent, în așa fel încât să nu mai plece, și să își pună în aplicare cunoștințele la noi în țară. De aceea cred că printr-o lege am putea obliga angajatorii să dea salarii cât e cât bune celor care termină școala și vor să aibă un loc de muncă”, ne-au spus cei care lucrează la proiect.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro