Anul acesta, 105 producătorii sau dealerii auto au fost aprobați pentru a livra mașini prin programul Rabla. Iată ce acte vă trebuie pentru a cumpăra o mașină nouă prin programul Rabla 2016.
Ce trebuie să conțină dosarul
- Copie conformă cu originalul a actul proprietarului, care atestă identitatea şi domiciliul/reşedinţa în România.
- Copie legalizată a certificatului de înmatriculare al maşinii uzate
- Copie legalizată a cărții de identitate a maşinii uzate
- Copie legalizată a actului doveditor eliberat de către serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor competent teritorial, pentru cazul în care din certificatul de înmatriculare sau din cartea de identitate a autovehiculului uzat nu rezultă anul fabricaţiei, anul primei înmatriculări în România şi/sau categoria autovehiculului uzat.
- Certificatul de atestare fiscală, în original, care dovedește că impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local sunt plătite la zi. Acesta este eliberat de autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul/reşedinţa proprietarul şi este înregistrat fiscal autovehiculul uzat.
- Declaraţia pe propria răspundere a proprietarului înscris prin care îşi exprimă în mod neechivoc opţiunea de a păstra beneficiul asupra primei de casare şi de a achiziţiona în nume propriu un automobil nou de la producătorul validat emitent al notei de înscriere.
Cum se cumpără mașina
După ce se depune dosarul la un producător auto sau dealer auto validat viitorului proprietar de mașină nouă i se va da o notă de înscriere. Cu aceasta va trebui, în termen de 30 de zile să ducă mașina veche la unul din colectorii autorizați pentru a fi casată. După ce va fi distrusă mașină, beneficiarului i se va pune la dispoziție un certificat de distrugere. După ce a primit acest document el va trebui să radieze mașina din evidența circulației și să obțină pentru dosarul depus certificatul de radiere.
Cu copiile legalizate ale celor două acte, certificatul de distrugere și cel de radiere, merge înapoi la producătorul auto sau la dealer. După aceasta se pot începe formalitățile pentru vânzarea și cumpărarea mașinii.
Cum a evoluat Rabla 2016
Anul acesta, programul este gândit în două direcții. „Rabla Clasic”, deja cunoscută de populație, prin care românii pot beneficia de o primă de casare pentru achiziția unui autovehicul nou câtă vreme își casează autovehiculul vechi. „Rabla Plus”, program nou, prin care este stimulată achiziția unui autovehicul nou pur electric sau nou electric hibrid, fără obligativitatea casării un autovehicul vechi. Obligația casării intervine doar pentru cei care doresc să cumuleze finanțarea acordată prin acest nou program cu cea din Programul Rabla Clasic.
Pentru acest an, bugetul alocat celor două Programe este de 220 milioane de lei. Din aceștia, 75 milioane de lei sunt alocate extensiei ‘Rabla Plus’, atât pentru achiziționarea de autovehicule noi electrice și electrice hibride, cât și pentru finanțarea rețelei de stații de încărcare a acestora.
Pentru „Rabla Clasic” rămâne în vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonus-uri pentru următoarele situații:
– un eco-bonus de 750 de lei care poate fi adăugat primei de casare în situația în care românii aleg să-și cumpere o mașină al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km,
– sau un eco-bonus în valoare de 1.500 lei pentru situația în care populația optează pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid. Dacă mașina nouă respectă ambele criterii, un cetățean poate beneficia de ambele eco-bonus-uri, putând să ajungă, cu tot cu prima de casare, la o finanțare de 8.750 de lei care va fi suportată de AFM din costul mașinii noi.
În cazul ”Rabla Plus” românii care vor să aleagă o mașină care nu poluează beneficiază din partea AFM de două tipuri de eco-tichete:
– un eco-tichet de 5.000 de lei pentru achiziționarea unui autoturism nou electric-hibrid,
– sau un eco-tichet de 20.000 de lei pentru mașinile noi 100% electrice. Programul Rabla Plus este programat să demareze până la sfârșitul acestei luni. În prezent, producătorii se află în procedură de validare. În cazul acestui Program dispare obligativitatea de casare a unui autovehicul vechi, condiția fiind impusă doar în cazul cumulării celor două programe.
Cele două axe ale programului pot fi accesate de populație separat sau combinat.
În situația în care un cetățean deține o mașină veche pentru casat și dorește să achiziționeze un autoturism nou 100% electric sau nou electric hibrid, va beneficia de un sprijin financiar de aproximativ 6.000 de euro, deoarece va primi, concomitent, atât prima de casare de 6.500 de lei cât și ecotichetul de 20.000 de lei sau cel de 5.000 de lei.