În proiectul pus în dezbatere publică pe 10 mai de Ministerul Mediului se preciza că pot primi un voucher de 200 de lei cei care vor să cumpere un televizor cu clasa energetică A și 500 de lei cei care iau unul cu eficiența A+.
În ambele cazuri trebuia predat un televizor vechi la schimb.
Ce s-a schimbat: Bonus redus de la 500 la 400 de lei și aplicat doar pentru televizoare A++ și A+++
În varianta aprobată de Administrația Fondului de Mediu, pe 23 mai, la data lansării programului, condițiile au fost modificate.
Pentru 200 de lei se puteau lua televizoare cu eficiența A și A+. Bonusul de 500 de lei a fost redus la 400 de lei, iar pentru a beneficia de acesta, condiția era să fie cumpărate doar televizoare cu clasa energetică A++ și A+++.
Problema este că nu există prea multe modele care să respecte aceste cerințe energetice superioare, iar cele care există provin de la producători mai slabi.
Inclusiv marile lanțuri de magazine au fost surprinse de aceste modificări, având deja printate materiale publicitare și de marketing cu vechile condiții, care prevedeau voucher de 500 de lei.
”Spre deosebire de frigidere și mașini de spălat, televizoarele nu consumă foarte mult, astfel că este dificil din punct de vedere tehnologic să ajungi la clase înalte de eficiență”, ne-a declarat un angajat al unui lanț de electronice.
Altfel spus, nu poți avea un televizor care să consume puțin, dar în același timp să aibă luminozitate mare a ecranului și un contrast bun.
Spre exemplu, un televizor cu diagonala de 102 centimetri, rezoluție Full HD și clasa A+ consumă anual 70 kWh, potrivit producătorului, ceea ce înseamnă sub 6 kWh pe lună.
Un televizor cu diagonala de 123 de centimetri, rezoluție 4K și clasa energetică A consumă anual 117 kWh, adică aproape 10 kWh pe lună, în condiții normale de utilizare.
La noile condiții sunt puține opțiuni
La Flanco se găsesc doar două modele de televizoare care au clasa energetică A++, ambele Horizon.
Același lucru și la Media Galaxy, unde se găsesc trei modele de clasa A++, acestea fiind Teletech, Hitachi și un LG din gama 2016.
Pe platforma eMAG, care conține atât magazinul său online, cât și alte firme care comercializează produse, se găsesc doar cinci televizoare A+++ și 20 din clasa energetică A++. La categoria A se găsesc 325 de modele, iar la categoria A+ sunt 287 de modele de televizoare.
Între produsele clasate ca fiind de eficiență superioară se află în special mărcile Horizon, Telefunken și Hyundai.
Doar câteva televizoare Samsung, Sony și Philips se găsesc în aceste categorii, îndeosebi la prețuri între 8.000 și 19.000 de lei.
Ce spune Administrația Fondului de Mediu
Mai mulți cititori au semnalat ziarului Libertatea schimbarea condițiilor de către inițiatorii programului și unii au spus că nu vor mai folosi voucherul de 400 de lei ca să își cumpere televizoare, ci îl vor lăsa să expire, pentru că oferta după noile reguli este limitată.
Libertatea a întrebat Administrația Fondului de Mediu de ce au fost modificate criteriile în varianta finală.
Instituția susține că reducerea valorii voucherului și schimbarea claselor energetice au venit la propunerea unor asociații de producători de electrocasnice, fără să spună care sunt acestea.
Totuși, din cauză că oferta de televizoare cu clase superioare energetice a scăzut foarte mult imediat după lansarea programului ”Rabla la electrocasnice”, Administrația Fondului de Mediu a inițiat din nou modificarea condițiilor.
Astfel, posesorii de vouchere pot acum selecta o categorie inferioară.
”Ținând cont că, în timpul sesiunii, oferta pentru televizoare A++/A+++ a scăzut foarte mult, venind în sprijinul solicitanților, AFM a inițiat modificarea Ghidului, în sensul posibilității schimbării eficienței energetice doar de la o clasă energetică superioară la o clasă energetică inferioară, până în momentul utilizării voucherului, cu modificarea corespunzătoare a valorii aferente. Această modificare a fost aprobată prin Ordinul ministrului mediului nr. 534/03.06.2019”, arată instituția.
Fondurile s-au epuizat rapid
Programul ”Rabla la electrocasnice” a avut un succes atât de mare încât în primele trei ore de la deschiderea înscrierilor s-au terminat jumătate din fonduri.
În acest moment, înscrierea nu mai este posibilă, banii alocați fiind epuizați.
Foto principală: Shutterstock
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro