Cuprins:
Medicii cataloghează acest nou plan de tratament drept „remarcabil” pentru cancerul de col uterin, pentru că reduce riscul de deces cu 40%, cel mai mare progres împotriva bolii din ultimii 25 de ani.
Cancerul de col uterin este a patra cea mai frecventă formă la femei la nivel global, cu aproximativ 660.000 de cazuri noi și 350.000 de decese în fiecare an, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În Marea Britanie, există aproximativ 3.200 de cazuri și 800 de decese în fiecare an.
Mulți dintre cei afectați au peste 30 de ani și, în ciuda tratamentului corespunzător, cancerul revine în până la 30% din cazuri.
Ce presupune noul plan de tratament împotriva cencerului de col uterin
Noul plan de tratament a fost testat la pacienți din Marea Britanie, Mexic, India, Italia și Brazilia, pe o perioadă de zece. Acesta implică o scurtă ședință de chimioterapie înainte ca pacienții să fie supuși radioterapiei, tratamentul standard pentru cancerul de col uterin implicând o combinație de chimioterapie și radioterapie.
În cercetarea condusă de University College London, s-a raportat că rezultatele studiului clinic au arătat o reducere cu 40% a riscului de deces din cauza bolii și o reducere cu 35% a riscului de revenire a cancerului în cel puțin cinci ani.
Dr. Mary McCormack, investigatorul principal al studiului la UCL, a declarat că descoperirea a fost cea mai semnificativă în tratarea cancerului de col uterin de la sfârșitul secolului trecut.
„Acesta este cel mai mare câștig în supraviețuire de la adoptarea chimioradierii în 1999”, a spus ea.
„Orice îmbunătățire a supraviețuirii pentru un pacient cu cancer este importantă, mai ales atunci când tratamentul este bine tolerat și administrat pentru o perioadă relativ scurtă de timp, permițând femeilor să revină la viața normală relativ repede”, a mai punctat specialista.
Cercetătorii de la UCL și University College London Hospital (UCLH) au încheiat o monitorizare pe termen lung a pacienților cărora li s-a administrat o scurtă ședință de chimioterapie înainte de radioterapie.
Studiul Interlace, finanțat de Cancer Research UK și UCL Cancer Trials Centre, a analizat dacă o scurtă ședință de chimioterapie de inducție înainte de radioterapie ar putea reduce recidivele și decesele în rândul pacienților cu cancer de col uterin avansat local, care nu s-a răspândit la alte organe.
„Sunt fără cancer de peste nouă ani”
Studiul a recrutat 500 de femei care au fost alocate aleatoriu pentru a primi fie noul regim de tratament, fie tratamentul standard de radioterapie. Niciuna dintre tumorile pacienților nu se răspândise la alte organe.
În cadrul studiului, un grup a primit noul regim de șase săptămâni de chimioterapie cu carboplatină și paclitaxel. Aceasta a fost urmată de radioterapia standard plus chimioterapie săptămânală cu cisplatină și brahiterapie, cunoscută sub numele de radioterapie. Grupul de control a primit doar chimioradierea obișnuită.
După cinci ani, 80% dintre cei care au primit mai întâi o scurtă ședință de chimioterapie erau în viață, iar pentru 72% cancerul nu a revenit și nici nu s-a răspândit. În grupul de tratament standard, 72% erau în viață, iar pentru 64% cancerul nu a revenit și nici nu s-a răspândit.
Separat, UCL a spus că studiul a găsit o reducere cu 40% a riscului de deces și o reducere cu 35% a riscului de revenire a cancerului, atunci când se compară cele două grupuri folosind o măsurătoare diferită.
Abbie Halls, un manager de servicii pentru clienți din Londra care a fost diagnosticat cu cancer de col uterin când avea 27 de ani, este una dintre femeile care au primit noul regim de tratament.
„Sunt fără cancer de peste nouă ani și nu sunt sigură dacă aș fi aici fără tratamentul pe care l-am primit. Sunt fericită că aș putea juca un rol în promovarea cercetării, care sper că va salva viețile multor femei în anii următori”, a spus femeia, acum în vârstă de 37 de ani.
Noul regim, implementat în Marea Britanie și la nivel internațional
Rezultatele au determinat ca regimul să fie implementat în Marea Britanie și la nivel internațional. McCormack a spus: „O scurtă ședință de chimioterapie de inducție înainte de tratamentul standard de radioterapie crește foarte mult supraviețuirea globală și reduce riscul de recidivă la pacienții cu cancer de col uterin avansat local”.
„Această abordare este o modalitate simplă de a face o diferență pozitivă, folosind medicamente existente care sunt ieftine și deja aprobate pentru utilizare la pacienți. A fost deja adoptat de unele centre de cancer și nu există niciun motiv pentru care acest lucru nu ar trebui să fie oferit tuturor pacienților supuși radioterapiei pentru acest cancer”, a mai spus medicul.
Dr. Iain Foulkes, directorul executiv de cercetare și inovare la Cancer Research UK, a declarat: „Actul simplu de a adăuga chimioterapie de inducție la începutul tratamentului de radioterapie pentru cancerul de col uterin a dat rezultate remarcabile. Un număr tot mai mare de dovezi arată că chimioterapia suplimentară înaintea altor tratamente, cum ar fi intervenția chirurgicală și radioterapia, poate îmbunătăți șansele de tratament de succes pentru pacienți. Nu numai că poate reduce șansele de reapariție a cancerului, ci poate fi livrat rapid, folosind medicamente deja disponibile în întreaga lume”.