„Acum pot mânca zahăr”, a spus femeia, care locuiește în Tianjing, într-un apel telefonic cu revista Nature. A trecut mai bine de un an de la transplant, iar femeia a cerut să rămână anonimă pentru a-și proteja intimitatea.
James Shapiro, chirurg și cercetător la Universitatea din Alberta, Canada, spune că rezultatele intervenției sunt uimitoare. „Au reușit să inverseze complet diabetul la pacientă, care avea nevoie anterior de cantități mari de insulină”.
Studiul, publicat astăzi în jurnalul de știință Cell, vine după rezultatele unui alt grup din Shanghai, China, care a raportat în aprilie că a transplantat cu succes insule producătoare de insulină în ficatul unui bărbat de 59 de ani cu diabet de tip 2. Aceste insule au fost, de asemenea, derivate din celule stem reprogramate din propriul corp al pacientului, iar acesta nu mai ia insulină de atunci.
Aceste studii fac parte dintr-un număr mic de studii de pionierat care folosesc celule stem pentru a trata diabetul, o afecțiune ce afectează aproape jumătate de miliard de oameni la nivel mondial. Majoritatea suferă de diabet de tip 2, în care organismul nu produce suficientă insulină sau nu o folosește corespunzător. În diabetul de tip 1, sistemul imunitar atacă celulele din pancreas care produc insulină.
Transplanturile de celule pancreatice pot trata boala, dar numărul donatorilor nu poate satisface cererea tot mai mare, iar pacienții trebuie să ia medicamente imunosupresoare pentru a preveni respingerea țesutului transplantat, potrivit Nature online.
ciobanudorin_2006 • 29.09.2024, 19:00
Asta înseamnă medici dedicati . Merita milioane de aprecieri.Nu exista grad de comparație.Sa mai spunem ceva despre sistemul sanitar de la noi ? Nu prea are sens. Cu siguranță sunt și aspecte pozitive.Din păcate prea puține.