Liderul grupului progresist din Camera Reprezentanților, Pramila Jayapal, a retras o scrisoare deschisă semnată de 30 dintre membri, prin care Joe Biden era îndemnat să se angajeze în discuții directe cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
Decizia a fost luată în urma unei dezbateri aprinse în cadrul Partidului Democrat, cu privire la strategia viitoare în legătură cu acest război.
Într-o declarație emisă marți după-amiază, Jayapal a semnalat o neașteptată răsturnare de situație, renunțând pur și simplu la scrisoarea trimisă cu o zi înainte la Casa Albă și lăsând să se înțeleagă că totul a fost o greșeală.
„Scrisoarea a fost redactată cu câteva luni în urmă, dar, din păcate, a fost publicată de consilieri fără a fi verificată”, a spus ea.
Jayapal a respins, în același timp, legătura făcută între apelul democraților și o declarație recentă a liderului republican din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, care a sugerat o încetinire a ajutorului american pentru Kiev, în cazul în care partidul republican va prelua Camera în alegerile de la mijlocul lunii viitoare.
În scrisoarea trimisă luni la Casa Albă, democrații progresiști îi cereau lui Biden să depună „eforturi diplomatice viguroase” în vederea unei „soluționări negociate și a unei încetări a focului”.
Progresiștii subliniau că invazia ilegală a Rusiei în Ucraina ar putea accentua foametea și sărăcia la nivel mondial, precum și „prețurile ridicate la gaze și alimente la noi în țară”, concluzionând că prioritatea Americii ar trebui să fie aceea de a căuta „un sfârșit rapid al conflictului”.
Cel mai controversat aspect al scrisorii, scrie The Guardian, a fost propunerea ca Biden să ia în calcul „stimulente pentru a pune capăt ostilităților, inclusiv o formă de reducere a sancțiunilor” pentru Rusia.
Scrisoarea a provocat reacții vehemente din partea mai multor parlamentari democrați – inclusiv a unora dintre semnatarii săi – și a stârnit un răspuns glacial din partea Casei Albe.
Ea a fost interpretată ca fiind primul semn de fricțiune cu privire la Ucraina în cadrul Partidului Democrat, care până acum a susținut cu fermitate sprijinul necondiționat al lui Biden pentru Kiev.
A fost criticat, de asemenea, momentul în care a fost trimisă corespondența. Și anume, într-o etapă crucială a războiului și la doar o săptămână după declarația lui Kevin McCarthy.
De fapt, reacțiile din partea democraților au fost atât de intense încât, la câteva ore de la expedierea scrisorii, Jayapal a fost nevoită să emită o „clarificare”.
„Permiteți-mi să fiu clară: suntem uniți ca democrați în angajamentul nostru fără echivoc de a sprijini Ucraina în lupta pentru democrație și libertate în fața invaziei ilegale și scandaloase a Rusiei și nimic din scrisoare nu pledează pentru o schimbare a acestui sprijin”, a spus ea.
Scrisoarea originală a fost semnată de mai mulți dintre cei mai proeminenți democrați de stânga din Cameră, inclusiv de Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley și Rashida Tlaib.
Jamie Raskin, membru al comisiei din Camera Reprezentanților care investighează insurecția din 6 ianuarie de la Capitoliul SUA, s-a aflat, de asemenea, printre cei 30.
Casa Albă a răspuns repetând principala abordare a lui Biden – că Ucraina va decide singură când și cum să negocieze cu Rusia. Secretarul de presă, Karine Jean-Pierre, a reiterat că nu va exista „nimic despre Ucraina, fără ca Ucraina să fie implicată”.
Alți legislatori democrați au fost mai tranșanți în reacția lor – inclusiv unii dintre semnatari. Mark Pocan, un congresman din Wisconsin care a semnat scrisoarea, a declarat că aceasta a fost redactată pentru prima dată în iulie și a indicat că a fost luat prin surprindere de publicarea ei.
„Nu am nicio idee de ce a fost publicată acum. A venit într-un moment nepotrivit”, a spus el.
Un al doilea semnatar, Mark Takano din California, a dat publicității o declarație după ce scrisoarea a fost dezvăluită, afirmând că rămâne „ferm în sprijinul poporului ucrainean”.
Ruben Gallego din Arizona, un membru al grupului progresist care a refuzat să semneze scrisoarea, a postat o reacție dură pe Twitter. „Care este modul de a pune capăt unui război? Să-l câștigi rapid. Cum se câștigă rapid? Oferind Ucrainei armele necesare pentru a învinge Rusia”, a scris el.
Cel mai tăios comentariu al unui democrat a venit din partea fostului pușcaș marin și reprezentant din Massachusetts, Jake Auchincloss.
El a condamnat scrisoarea, despre care a spus că este „o ramură de măslin întinsă unui criminal de război care tocmai pierde războiul”. „Ucraina este în marș. Congresul ar trebui să susțină ferm strategia eficientă (a lui Biden), inclusiv o strategie mai fermă – nu mai slabă! – de sancțiuni”, a spus Auchincloss.
După o primă serie de critici, unii dintre semnatarii progresiști și-au apărat acțiunea. Printre aceștia, Ro Khanna din California, care a subliniat că a votat pentru fiecare dintre pachetele de ajutor pentru Ucraina, și a subliniat că dezbtareea pe subiect nu ar trebui blocată.
Congresul a aprobat până în prezent 66 de miliarde de dolari pentru Ucraina de la începutul invaziei rusești din februarie, inclusiv ajutor militar, umanitar și economic.
În contextul în care Ucraina face avansuri pe front, înainte de venirea iernii, iar alegerile legislative din SUA din 8 noiembrie se apropie, scrisoarea progresiștilor nu ar fi putut ateriza într-un moment mai sensibil.
Comentatorii au avertizat că intervenția l-ar putea încuraja pe Putin și ar putea slăbi angajamentul SUA în favoarea Kievului.
„Cea mai mare problemă a scrisorii este că poate slăbi sprijinul SUA pentru Ucraina, favorizând apariția unor diviziuni în rândul celor care susțin Ucraina”, a explicat Yoshiko Herrera, profesor de științe politice la Universitatea din Wisconsin-Madison.
Fisurile sunt deja vizibile în mod mai clar în tabăra republicană. Cel mai mare pachet de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 40 de miliarde de dolari, a fost adoptat în luna mai, 57 de republicani din Camera Reprezentanților și 11 din Senat votând împotrivă.