După ce va fi aprobat de Guvern, proiectul de lege va ajunge în Parlament.

Conform proiectului de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private, cadrele medicale sunt obligate să prezinte certificatul digital UE privind COVID-19 care să ateste:

  • vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
  • că persona se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
  • rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății.

„Costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 (…) sunt suportate de către personalul din cadrul unităților publice (…). Prin excepție, (…) pentru personalul din cadrul unităților publice, care face dovada unor afecțiuni care reprezintă contraindicație la vaccinare, activitatea de testare se organizează, cu suportarea costurilor, de către angajator”, se mai arată în proiectul de lege.

În cazul unităților medicale private, costurile testării angajaților „sunt suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora”.

Ce se întâmplă cu cadrele medicale care nu prezintă certificatul verde

Proiectul mai prevede că angajații care nu vor prezenta certificatul digital COVID vor avea contractele suspendate pentru o perioadă de 30 de zile, suspendare care încetează în momentul în care personalul prezintă certificatul.

Pe de altă parte, „în situația în care personalul din unitățile publice cumulează 30 de zile de suspendare, contractul în baza căruia își desfășoară activitatea încetează de drept”, în timp ce în cazul unităților private, după cele 30 de zile de suspendare a contractului, angajatorul poate decide prelungirea suspendării sau încetarea contractului.

Nerespectarea acestor reguli reprezintă o contravenție, caz în care conducătorul unității medicale va fi amendat cu sume cuprinse între 50.000 lei și 100.000 lei.

Vrem să promovăm actul normativ în regim de urgență. Aceste măsuri sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creștere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranța pacienților, dar și a personalului medical.

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila:

Autoritățile au confirmat luni 5.655 de cazuri noi de persoane infectate, după un număr mai mic de teste – 28.747. Bucureștiul a întregistrat aproape jumătate din acest număr de cazuri – 2.559. În prezent, în secțiile de terapie intensivă sunt internați 1.218 de pacienți, în scădere ușoară de la cei 1.220 de ieri. Totodată, în ultimele 24 de ore au murit 109 persoane infectate.

La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News